Сьогодні на Рівненщині святкують ті, хто хочуть продовжити своє життя і не забирати чуже

1 жовтня - Всесвітній день вегетаріанства

Це свято заснувало Північноамериканське вегетаріанське товариство у 1977 році.

Отож, що таке вегетаріанство і з чим його їдять

Вегетаріанство – це система харчування, що виключає з їжі продукти тваринного походження.

Види вегетаріанства

Суворе вегетаріанство – цей вид вегетаріанства забороняє не тільки м’ясо, але ще яйця птахів і молоко. Їсти не можна не тільки живність, але і все те, що ця живність виробляє;

Лактовегетаріанство – можна їсти молочні продукти;

Оволактовегетаріанство – дозволяє вживати не тільки молоко, але і яйця птахів;

Молодовегетаріанство – крім яєць, молока і всіх продуктів, приготованих на цих компонентах, молодовегетаріанці можуть включати у свій раціон м’ясо птиці і риби. Тобто забороняється їсти тільки м’ясо тварин.

Розрізняють серед напрямків вегетаріанства ще й сироїдство. Тобто, людина харчується тільки свіжою рослинністю, від якої отримує всі необхідні для організму речовини. При такому вегетаріанстві також дозволено вживати горіхи і злаки.

Трошки історії

Вегетаріанство зародилося в країнах Азії ще у стародавні часи і в його основі лежать релігійні традиції буддизму та індуїзму. В Європі вегетаріанство з'явилося лише на початку 19 століття, а конкретно – в Англії. Там поширенню цього «захоплення» сприяли буддистські вчення, з якими колонізатори познайомилися в Індії. Вплинула на це і економічна криза в Європі, через яку подорожчали продуктів харчування.

Згодом еволюційна теорія Дарвіна «знищила» в суспільстві релігійні та філософські виправдання вбивства тварин. Тоді ж почалися і перші серйозні дослідження вегетаріанства, з'явилися авторські роботи про користь рослинної їжі для хорошого самопочуття і душевної гармонії.

Революційна система живлення стала завойовувати все більше нових прихильників.

Наприклад, Шопенгауер вважав, що вегетаріанець – людина з більш високими етичними та моральними засадами, а Бернард Шоу заявляв, що він харчується як порядна людина, не вживаючи трупи невинних істот.

Найвідомішим російським вегетаріанцем того часу був Лев Толстой, який вважав, що «чесність несумісна з біфштексом». 

Прихильники вегетаріанства стверджують:

Вегетаріанці їдять овочі і фрукти, а також злаки, горіхи, крупи і отримують від цього досить мінералів, вітамінів та інших необхідних організму речовин, а ось холестерину, що міститься у м’ясі, вони не отримують. Тим самим віддаляють від себе ризик серцево-судинних захворювань і атеросклерозу, що загрожують м’ясоїдам;

Вегетаріанці стверджують, що цілком достатньо енергії, яку отримують з рослинних продуктів, особливо з огляду на любов людей до переїдання. Так є більше шансів зберегти міцне здоров’я і не обрости жиром;

Якщо м’ясоїда привести на справжню бійню, то він більше ніколи не зможе доторкнутися до м’яса – це викликатиме у нього гидливість і нудоту. Вбивати тварин навіть найшвидшим і безболісним способом, навіть з метою прогодувати людство – негуманно, стверджують вегетаріанці.

Суперечки про шкоду і користь вегетаріанства у світі ведуться давно, в тому числі і медиками. На думку багатьох лікарів, у даного способу життя є безперечні переваги – здорове зниження ваги, зниження ризику ожиріння і кількості холестерину, який надходить в організм з їжею.

Але, на їхню ж думку, є і мінуси.

Перш за все, будь-яке обмеження споживання м'яса призводить до нестачі життєво важливих амінокислот і мінералів. Все це не лише призводить до погіршення стану кісток, волосся, шкіри..., але і у людей, зовсім відмовилися від м'яса, може виникнути серйозна проблема – атрофія серцевого м'яза.

Тому медики застерігають від «фанатського» вегетаріанства, коли людина свідомо збіднює свій раціон, практично не компенсуючи дефіцит тваринного білка, амінокислот і вітамінів.

Тільки правильно сплановане вегетаріанство не шкодить людині.

І вести такий образ життя можливо тільки в зрілому віці. Так само вегетаріанство протипоказане не тільки дітям, а і вагітним жінкам через загрозу викидня, годуючим мамам і вкрай небажане для літніх людей.

Про відому рівнянку, яка вже 6 років не їсть м'яса і риби ми писали тут:

«Люблю салати і цукерки», - історія про рівнянку, яка відмовилась від м’яса (ФОТО)

За матеріалами сайту Факти та ukr.media

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень