«Сніданок туриста» або Що приготувати у дорогу

Це корисна інформація

Коли ви збираєтеся у далеку дорогу, важливо продумати все: що вдягнути, чим себе зайняти і що поїсти. З двома першими проблемами доведеться справлятися самотужки, враховуючи величину вашої валізи і туристичних планів. А от щодо дорожнього перекусу – пропонуємо кілька нехитрих, але дуже слушних правил.

Правило трьох «зручно»

Насамперед, все їстівне, що ви кладете до дорожнього рюкзака, повинно відповідати трьом вимогам: щоб було зручно їсти, зручно перевозити і зручно зберігати. Тому, для початку, ми визначимо основні якості дорожніх продуктів.

Легко і компактно

Усі продукти, які ви плануєте взяти в дорогу, повинні бути компактними і легкими. Інакше всі ваші хвилювання в дорозі будуть пов’язані не з приємними враженнями від подорожі, а з переживаннями про те, щоб нічого з продуктів не впало, не витекло і нічого не забруднило.

Їжа тривалого зберігання

Продукти для подорожей не повинні швидко псуватися. В ідеалі вони повинні бути такими, щоб їх можна було довгий час зберігати без холодильника. Не танути на сонці і бути простими в приготуванні. Якщо треба порізати чи подрібнити, зробіть це заздалегідь.

Заборона двох «С»

Дорожня їжа не повинна мати двох факторів, що починаються на літеру «С» – смороду і сміття. Навіть якщо ви обожнюєте пампушки з часником чи рибний пиріг – це не означає, що ваші аромати буде приємно вдихати сусідам по купе чи пасажирам автобуса. Їжа, від якої багато сміття, крихт і додаткової упаковки, – теж не найкращий варіант для дороги, особливо якщо ви подорожуєте в автівці.

Здається, що їжі, яка б відповідала всім цим вимогам, просто немає.

Але це не так.

Майже всі продукти можна брати в дорогу, необхідно тільки знати, як і в якому вигляді їх краще включити в дорожнє меню.

Овочі та фрукти

Овочі – ідеальний варіант для перекусу в дорозі. Почищені та порізані соломкою морква, яблука, солодкий перець соломкою – корисна альтернатива усім чіпсам, сухарикам та насінню. Фрукти краще порізати відразу і скласти в пластиковий контейнер, який щільно закривається. Та не беріть дуже багато – по-перше, овочі і фрукти досить важкі, а по-друге з них може виділятися сік. Приготуйте порцію на один раз, наприклад, в якості полуденка. Це урізноманітнить ваш дорожній раціон.

У контейнер можна порізати навіть овочевий салатик. Але в жодному разі не соліть його і не заправляйте. Соус для салату приготуйте окремо і налийте його в маленьку баночку з герметичною кришечкою. У дорозі відкрийте контейнер з салатом, полийте його соусом і з’їжте.
А ще овочі зручні для дорожньої сумки у вигляді оладок і котлет – з кабачка, гарбуза, моркви чи картоплі. Такі туристичні наїдки смакують навіть холодними.

Сендвічі, роли, бутерброди

Бутерброди і сендвічі – це, мабуть, найпоширеніша їжа, яку зазвичай кладуть у дорожній наплічник. Зробити їх можна як з овочами, так з будь-яким м’ясом чи сиром. Соуси, приправи, будь-яка зелень до бутербродів – справа тільки вашої фантазії і гастрономічного смаку.
Хліб краще використовувати сірий, він менш калорійний і не так сильно кришиться. Або ж замість хліба можна взяти тонкий лаваш і загорнути в нього будь-яку нерідку начинку. Роли в дорозі дуже зручні – вони не менш ситні, ніж бутерброди, але набагато зручніші у споживанні.

М’ясо у дорозі

Тим, хто навіть під час подорожі не може обійтися без поживних м’ясних обідів, м’ясо радять запікати. Якщо ви готуєте м’ясо у фользі, то так і беріть у дорогу – разом із фольгою. Якщо ні, то перекладіть у фольгу і щільно запакуйте.
Готуючи м’ясо, не шкодуйте спецій – перець чорний і червоний, розмарин, орегано, коріандр, естрагон, імбир – це чудові натуральні консерванти. І запам’ятайте: м’ясо має бути добре пропечене, стейк із кров’ю в дорогу не годиться.

Швидка їжа та напівфабрикати

У цьому списку – каші та вермишель швидкого приготування, паштети і плавлені сирки в герметичних упаковках, пакетики дитячого фруктового пюре. Сюди ж можна віднести і йогурт, але за умови, що він буде з мінімальною процентною часткою жиру в тарі, яка споживається за один раз. Такий йогурт легше засвоюється і довше не псується.

Дорожні снеки

Швидкий, легкий перекус доречний у будь-якій подорожі. Горішки, пастила, сухофрукти, мюслі в стаканчиках або у вигляді батончиків. Це не тільки смачні, але й дуже корисні снеки.

А десерт?

Ласунам у подорожі буде сумно, якщо не взяти хоча б одну шоколадку. Але влітку шоколад швидко тане, тому для теплої пори року це не найкращий варіант. Шоколад можна замінити натуральними льодяниками без барвників, невеликими мафінами. Також можна в дорогу взяти зефір, пастилу або мармеладки.

Правило «КЛМН»

КЛМН – це чарівна туристична формула, яка допомагає не забути в дорогу найнеобхідніше: кружку, ложку, миску й ніж. Окрім цього не забудьте про серветки (паперові та вологі), зубочистки, сміттєві пакети та одноразовий посуд.

Головне пам’ятати, що їжа в дорозі повинна бути зручною, смачною і корисною. За таких умов процес приготування до подорожі плавно і безболісно перетече у саму подорож – цікаву, захопливу і незабутню.

За інформацією - jisty.com.ua

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень