Скандал із лікарняними та декретними в Україні: що сталося і що буде? (ФОТО)

Виплати призупинилися 20 листопада

В Україні призупинили оплату лікарняних листів, бланки на які закінчились по всій країні, а також виплати у зв’язку з вагітністю та пологами.

Проте у Мінсоцполітики заспокоїли, що гроші на рахунках Фонду є, пише Сьогодні.

Виплати призупинилися 20 листопада. Спочатку в Мінсоцполітики заявили про спробу рейдерського захоплення Фонду соціального страхування України (ФССУ).

В той же час у ФССУ повідомили, що Фонд 20 листопада, призупинив перерахування грошей на виплати лікарняних, а також допомоги по вагітності та пологах застрахованим особам.

Причина – загальна сума за заявами-розрахунками, поданими на фінансування в цьому році, становить 13,573 млрд грн, що перевищує кошторис на 1,038 млрд грн.

 

«Фінансування вимушено не провадиться через закінчення кошторисних призначень за вказаним напрямом і буде відновлене після внесення змін до бюджету ФССУ на 2019 рік», – повідомили у Фонді.

Мінсоцполітики спростувало повідомлення про припинення виплаті заявило, що гроші в Фонді є.

«Повідомляємо, що призупинення фінансування виплат не відповідає дійсності. Станом на сьогодні (20 листопада) залишки на рахунку Фонду становлять 429,4 млн грн, цього достатньо для проведення необхідних виплат в поточному місяці», – йдеться в заяві прес-служби міністерства.

При цьому провину за невиплачені людям кошти поклали на керівника Фонду Євгена Баженкова.

21 листопада пройшов брифінг, на якому заступник міністра соцполітики Олег Коваль повідомив, що заява про призупинення виплат Фондом соцстрахування є особистою ініціативою Євгена Баженкова.

 

Він додав, що кожен день до ФССУ надходить від 60 до 250 млн грн та запевнив, що Мінсоцполітики забезпечить здійснення виплат, щойно врегулює питання з керівництвом Фонду.

Того ж дня Євген Баженков узяв на себе відповідальність за відновлення виплат лікарняних та декретних, підписавши відповідні документи.

«Є буква закону, і є дух закону, – пояснив Баженков. – За буквою закону Фонд не має права з 20 листопада перераховувати кошти на матзабезпечення, хоча гроші на рахунках у нас є.

 

Вчора (20 листопада) весь день Фонд не фінансував ані лікарняні, ані декретні. Але йдеться про соціальні страхові виплати.

 

Вранці я зібрав у Фонді нараду, мені підтвердили, що законодавчо правових шляхів для відновлення виплат без подання Міністерства соціальної політики на Кабінет міністрів змін до бюджету не буде. Т

 

Tому я змушений порушити фіндисципліну і слідувати саме духу закону – сьогодні я беру на себе відповідальність і відновлюю все виплати.

 

На 26 листопада голова правління Фонду Володимир Саєнко терміново скликав позачергове засідання правління, сподіваюсь, що на ньому ухвалять рішення про правове врегулювання цієї ситуації».

Нагадаємо, 14 листопада, Верховна Рада України ухвалила рішення про державний бюджет на 2020 рік, який передбачає, що субсидії, пенсії та зарплати у наступному році зростуть.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень