Щоб не насміхались: як правильно їсти морепродукти

Правила етикету знають не всі

Морепродукти – на піку популярності. Вони смачні і корисні, але не всі вміють їх їсти. Тож іноді, опинившись за столом з химерними виделками та щипцями, люди поводяться дуже дивно.

Аби з вас не насміхались і ви вправно справлялися зі столовими предметами, пропонуємо вам ознайомитися з основними правилами поїдання морепродуктів.

Креветки

Чистити руками дрібні відварені креветки можна вдома перед телевізором. А під час застілля морепродукти повинні подаватися повністю очищеними. Тобі лишається лише взяти їх устричною виделкою-тризубом і вмочити в соус. Великі креветки треба їсти ножем і виделкою. Якщо в салаті або пасті попався напівочищений морепродукт з хвостиком, не хапайте його руками, а відріжте ножем. Якщо ж у страві виявилися цілі великі креветки, почистьте морепродукт руками. Зазвичай 1-2 неочищені штучки кладуть в тарілку виключно для краси.

Мідії

Мідії подають відкритими, адже для зламування раковини їх треба спочатку на кілька хвилин опустити в окріп, а потім розкрити спеціальними щипчиками. Такі ж щипчики повинні лежати на столі — ви будете утримувати молюска лівою рукою на тарілці і виделкою виймати м'ясо з раковини. Втім, цілком можна обійтися без щипців. Або можна просто тримати велику мідію без соусу у лівій руці. Порожні мушлі у тарілку для відходів. Якщо ж молюски дрібні і очищені, їжте їх ножем і виделкою.

Устриці

Устриць подіють відкритими і викладеними на шматочки льоду. Якщо ж вам дали цілі молюски, їх можна легко відкрити. Візьміть морепродукт серветкою плоскою стороною вгору і просуньте кінчик устричного ножа між стулками поруч з «замком» раковини. Таким чином ви відкриєте мушлю. Потім візьміть частинку з м'ясом в ліву руку і за допомогою устричної виделки вийміть його. Перед тим як з'їсти молюска, можете полити його лимонним соком або винним оцтом.

Кальмари: вилка і ніж

Їсти кальмари найпростіше — у них немає панцира чи раковини, і вони зазвичай подаються нарізаними у вигляді кілець або смужок. Їдять кальмара ножем і виделкою.

Краби

Різні краби їдять по-різному. Наприклад, у камчатського їстівне тільки м'ясо кінцівок. Якщо врахувати, що розмах «ніг» досягає півтора метра, то м’яса там багато. Зазвичай у морського павука цінуються лише перші фаланги. Але є й такі види, у яких смачне м'ясо навіть під панциром. Щоб з'їсти краба, в хід йде «набір слюсаря» — щипці-сікатори та омарова виделка. Хоча у більшості ресторанів ці морепродукти подають вже розламаними.

Омари

Перед подачею на стіл омарів обробляють гарячими на кухні і укладають на блюдо. Холодних часто розрізають прямо в присутності гостей. Далі кожен кладе на свою тарілку хвостовий плавець, клешню або ногу. Щоб дістати з них м'ясо, придуманий спеціальний столовий прилад — на одному його кінці є виделка-двозубець, а на іншому плоска ложечка для вичерпування соку. Коли будете витягувати м’ясо, клешні і частини панцира сміливо тримайте руками.

Важливо

Крім незвичайних столових приладів до ракоподібних завжди мають подавати чашу з водою, захисний фартух і часточку лимона. Тоді гість може помити руки, не забризкати одяг і додати до м’яса, за потреби, лимон. 

Джерело: Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень