Щоб не насміхались: як правильно їсти морепродукти

Правила етикету знають не всі

Морепродукти – на піку популярності. Вони смачні і корисні, але не всі вміють їх їсти. Тож іноді, опинившись за столом з химерними виделками та щипцями, люди поводяться дуже дивно.

Аби з вас не насміхались і ви вправно справлялися зі столовими предметами, пропонуємо вам ознайомитися з основними правилами поїдання морепродуктів.

Креветки

Чистити руками дрібні відварені креветки можна вдома перед телевізором. А під час застілля морепродукти повинні подаватися повністю очищеними. Тобі лишається лише взяти їх устричною виделкою-тризубом і вмочити в соус. Великі креветки треба їсти ножем і виделкою. Якщо в салаті або пасті попався напівочищений морепродукт з хвостиком, не хапайте його руками, а відріжте ножем. Якщо ж у страві виявилися цілі великі креветки, почистьте морепродукт руками. Зазвичай 1-2 неочищені штучки кладуть в тарілку виключно для краси.

Мідії

Мідії подають відкритими, адже для зламування раковини їх треба спочатку на кілька хвилин опустити в окріп, а потім розкрити спеціальними щипчиками. Такі ж щипчики повинні лежати на столі — ви будете утримувати молюска лівою рукою на тарілці і виделкою виймати м'ясо з раковини. Втім, цілком можна обійтися без щипців. Або можна просто тримати велику мідію без соусу у лівій руці. Порожні мушлі у тарілку для відходів. Якщо ж молюски дрібні і очищені, їжте їх ножем і виделкою.

Устриці

Устриць подіють відкритими і викладеними на шматочки льоду. Якщо ж вам дали цілі молюски, їх можна легко відкрити. Візьміть морепродукт серветкою плоскою стороною вгору і просуньте кінчик устричного ножа між стулками поруч з «замком» раковини. Таким чином ви відкриєте мушлю. Потім візьміть частинку з м'ясом в ліву руку і за допомогою устричної виделки вийміть його. Перед тим як з'їсти молюска, можете полити його лимонним соком або винним оцтом.

Кальмари: вилка і ніж

Їсти кальмари найпростіше — у них немає панцира чи раковини, і вони зазвичай подаються нарізаними у вигляді кілець або смужок. Їдять кальмара ножем і виделкою.

Краби

Різні краби їдять по-різному. Наприклад, у камчатського їстівне тільки м'ясо кінцівок. Якщо врахувати, що розмах «ніг» досягає півтора метра, то м’яса там багато. Зазвичай у морського павука цінуються лише перші фаланги. Але є й такі види, у яких смачне м'ясо навіть під панциром. Щоб з'їсти краба, в хід йде «набір слюсаря» — щипці-сікатори та омарова виделка. Хоча у більшості ресторанів ці морепродукти подають вже розламаними.

Омари

Перед подачею на стіл омарів обробляють гарячими на кухні і укладають на блюдо. Холодних часто розрізають прямо в присутності гостей. Далі кожен кладе на свою тарілку хвостовий плавець, клешню або ногу. Щоб дістати з них м'ясо, придуманий спеціальний столовий прилад — на одному його кінці є виделка-двозубець, а на іншому плоска ложечка для вичерпування соку. Коли будете витягувати м’ясо, клешні і частини панцира сміливо тримайте руками.

Важливо

Крім незвичайних столових приладів до ракоподібних завжди мають подавати чашу з водою, захисний фартух і часточку лимона. Тоді гість може помити руки, не забризкати одяг і додати до м’яса, за потреби, лимон. 

Джерело: Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублене службове посвідчення прокурора

Загублене службове посвідчення прокурора видане на імʼя Ваколюк Юлії Олександрівни. Прошу вважати недійсним.

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

Більше оголошень