Що робити з найближчими до Рівного АЕС (АУДІО)

Пряма розмова на Радіо Трек

Світ активно переходить на альтернативні та екологічні джерела електроенергії.

З експлуатації поволі виводять все більше атомних, теплових електростанцій, які шкодять довкіллю.

Україна не може розпрощатися з атомними електростанціями одразу. Це зумовлено тим, що виробництво такої електроенергії дешевше від альтернативних джерел.

Для України ядерна енергетика – стратегічний напрямок енергозабезпечення країни. За потужностями Україна посідає восьме місце у світі та п'яте в Європі. На чотирьох АЕС виробляють понад половину загального обсягу електроенергії.

Дві з АЕС розташовані в безпосередній близькості до Рівненської області - Рівненська АЕС розташована у місті Вараш, а чотири райони Рівненської області входять до 30-кілометрової зони спостереження Хмельницької АЕС.

В умовах нашої економіки «атомки» лишаються найдешевшими виробниками електрики.

Ба більше, українські АЕС продають електроенергію дешевше, ніж виробляють.

Керівник ГО «Екоклуб» Андрій Мартинюк говорить, що українські екологи бачать долю електростанцій в Україні так:

Екологи мають кілька пунктів в позиції щодо існування атомних електростанцій.

 

По-перше, Україні в жодному разі не треба будувати нові АЕС.  

 

Наявні енергоблоки мають допрацювати до свого терміну експлуатації.

 

Вартість електроенергії має бути такою, аби ці гроші дозволили підтримувати належну експлуатацію енергоблоків. В наших електростанцій немає грошей  навіть на один реактор, аби зняти його з експлуатації. Тариф надто низький.

В Україні енергоблоки не знімають з експлуатації – їх вигідніше модернізувати, продовживши термін дії. На Рівненській АЕС цього літа запустили реконструйований енергоблок №3. Він працював з 1986 року. Тепер вироблятиме електроенергію ще до 2037.

Еколог запевняє, що доки в Україні не буде ринку електроенергії, який дозволить АЕС продавати свій продукт і заробляти на ньому - відмовитися, або зменшити використання атомної енергетики буде важко.

Ця публікація підготовлена в рамках проекту «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та «Європейською правдою».

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Радіо Трек і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

 
Наші новини у Telegram 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень