Мешканці Рівного цього року взяли значно менше «теплих» кредитів

Ніж торік

Серед чисельних зобов’язань, які Україна має виконати у межах Угоди про асоціацію з ЄС, значиться, зокрема, і впровадження енергоефективних заходів, які сприятимуть заощадженню енергоресурсів. Заощаджувати енергоресурси допомагають утеплення будинків, встановлення металопластикових вікон, заміна газових котлів на альтернативні тощо.

Оскільки не всі українці мають достатньо коштів, щоб це зробити в себе вдома, держава надає так звані "теплі" кредити і компенсує частину їх суми.  

20% (але не більше 12 тис. грн) на придбання негазових/неелектричних котлів;

 

35%  (але не більше 14 тис. грн) на придбання енергоефективного обладнання/матеріалів.                    

Також у Рівному діє міська програма, відповідно до якої ще частину "теплого" кредиту компенсують з міського бюджету. Так, торік таку компенсацію отримали 1017 мешканців Рівного, які взяли «теплі» кредити. Але якщо у першому півріччі торік таких було 472, то цього року за перше півріччя – лише 87.

Це майже у 5,5 раза менше.

 

Хоча сума, яку закладали у бюджеті міста на компенсацію відсотків – така ж, як і торік – 0,5 млн грн.

Начальник міського управління економіки Рівного Микола Кирея пояснив, чому так:

Помінялося законодавство. Цього року заборонили видавати кредити фізичним особам, які живуть у будинках ОСББ. Якщо торік це дозволялося і брали кредити фізичні особи на вікна, на двері, на інші речі, передбачені постановою (в основному – на заміну вікон), то цього року заборонено.

 

І цього року користувалися кредитами тільки фізичні особи приватного сектору.

За словами Миколи Киреї, мешканцям Рівного з бюджету міста компенсують 25% від суми «теплого» кредиту. Але тим, хто отримує компенсацію в межах такої ж обласної програми, а це 15% суми кредиту, з бюджету Рівного дають 10% суми кредиту.

Микола Кирея

За отриманням «теплого» кредиту потрібно звертатися у державні банки: «Укргазбанк», «Ощадбанк», «Укрексімбанк», «Приватбанк».

Про відшкодування з міського бюджету люди можуть і не знати, але про це їм повідомляють  у банку. Кажуть, що для цього треба написати заяву до органів місцевого самоврядування. Банк надає реєстр отримувачів кредиту нам. На підставі цього реєстру ми здійснюємо відшкодування, - каже Микола Кирея.

Ті ж мешканці, які живуть у будинках з ОСББ, можуть брати теплі кредити лише на юридичну особу - ОСББ.  У такому разі компенсацію з міського бюджету ОСББ може отримати  в межах міської програми термомодернізації. Цього року, як поінформував Микола Кирея, на неї виділили з бюджету Рівного понад 15 млн грн.

Розміри компенсації з міського бюджету для ОСББ різні. Якщо кредит на утеплення, то 35% від вартості проекту, але не більше 1 млн грн.

 

А менші проекти, приміром, освітлення у місцях загального користування у будинку, то до 25%.

Микола Кирея каже, що Рівне за рівнем отримання теплих кредитів - серед перших в Україні.

Ця публікація підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та "Європейською правдою".

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Радіо Трек і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень