Зламати пароль у Facebook чи Instagram - недорого: 8 порад рівнянам щодо безпеки в Iнтернеті

Поліцейські Рівненщини розповідають, як не потрапити на гачок аферистів та шахраїв

За персональними даними полюють, крім великих компаній, які збирають Big Data (великі дані, тобто, набори інформації) і потім використовують їх в комерційних цілях, і різні онлайн-шахраї меншого «калібру».

Проте, і вони продають не лише дані доступу до акаунтів окремих людей, а й справжні бази даних, що зберігають сотні тисяч реквізитів, зареєстрованих у мережі.

До прикладу, купити доступ до акаунту в Facebook мало не найдешевше - менше ніж $ 4. Більше просять за Instagram - близько $ 6.

 

Всі дані про користувача в мережі (включаючи онлайн-покупки, подорожі, засоби зв'язку, розваги та соцмережі) обійдуться в $ 1000.

То як захистити себе?

Порада № 1: безпечне програмне забезпечення


Варто подумати про використання захищеніших програм. Деякі експерти пишуть, що новий браузер Microsoft Edge блокує майже 100% шкідливої ​​інформації та є найбезпечнішим серед інших топових браузерів.

 

Mozilla тестує захищений браузер Firefox Nightly, який повинен автоматично блокувати небезпечні сторінки, видаляти всі файли cookie та обмежувати доступ до пам'яті вашого пристрою.


Бажано не ігнорувати й найпростіші методи ідентифікації. Кіберзлочинці часто підробляють сайти великих організацій для крадіжки ваших даних.

Для цього компанії захищають свої веб-сторінки за допомогою EV SSL сертифікату.

Вчасно помічений червоний або зелений замок і знак оклику в адресному рядку може врятувати ваш банківський рахунок.

Порада № 2: файлообмінники та торенти

Як би сумно це не звучало, але різні файл-шерингові системи та торенти також можуть нести загрозу вашому комп'ютеру. Пам'ятайте, що завантаження і роздача популярного редактора відео або нової відеогри сприяє недоброзичливцям і може нашкодити вашій особистої інформації.

Хакери часто «заливають» на такі сервіси шкідливі програми під виглядом фільмів, музики та будь-чого іншого, а потім захоплюють пристрій зсередини.

Порада тут одна - НЕ користуйтеся такими ризикованими програмами.

 

Порада № 3: налаштування акаунтів

Це про всі ваші соціальні мережі та акаунти чи e-mail. Для того, аби ваші акаунти не були такими вразливими, варто дотримуватися цих простих порад:

відключайте файли «cookies», блокуйте спливаючі вікна, відключайте функції автозаповнення логінів і паролів.

 

Так, саме ця зручна річ може одного разу зіграти з вами досить злий жарт.

Порада № 4: управління паролями

Усім відомо про доцільність використання складних паролів, різних комбінацій для різних сайтів, двофакторної ідентифікації за допомогою мобільного телефону та додаткових поштових скриньок, і, нарешті, зміна паролів хоча б раз у кілька місяців.

Багато людей не хочуть витрачати на це час, адже простіше зберегти в браузері всі поля заповненими, а сторінки - відкритими.

Якщо ж ви обережніші, то не нехтуйте цими дрібницями. Тим більше, що нині існує величезна кількість менеджерів паролів, які допоможуть вам не тільки створити випадковий складний код і зберегти його, але також нагадати, коли і який пароль потрібно змінювати.

Порада № 5: відключення геолокації та історії пошуку

Багато хто користується пошуком Google, але часто ігнорує одні з найпростіших і надійних додаткових методів безпеки – геолокацію.

На сторінці відстеження дій в браузері Chrome існує функція "Історія додатків і веб-пошуку", яка за замовчуванням включена.

Ви можете дезактивувати її, але всі попередні дані вашої активності в пошуковику збережуться. Щоб їх видалити, - слід перейти до додатків і веб-пошуку. Тут ви побачите все, що зберігав Google до найдрібніших подробиць.

Інші параметри можна знайти на сторінці управління веб-пошуком. Щоб відключити збір даних про вашу геолокацію та історію пошуку - потрібно відвідати сторінку записів історії місцеперебувань та історії додатків і веб-пошуку.

Порада № 6: оновлення

Оновлення програмного забезпечення дійсно може підвищити рівень вашої безпеки.

Поки вам здається, що в чергових оновленнях операційної системи нічого не змінюється, хакери знаходять прогалини в застарілих версіях.

Технології рухаються дуже швидко, і методи шифрування можуть старіти мало не щороку.

Крім того, не варто нехтувати повним оновленням системи, експерти також радять приділяти увагу і дрібним оновленням - на зразок завантаження нових поколінь ваших додатків (особливо антивірусів) і останніх плагінів браузера.

Тож будьте максимально пильні і уважні не забувайте оновлювати усі додатки та програмне забезпечення.

Порада № 7: не забувайте контролювати, яку інформацію про себе ви зберігаєте в мережі

Іноді користувачі не помічають, що самі діляться досить конфіденційними даними і стають, таким чином, приманкою для хакерів. Достатньо просто написати в Google своє ім'я і ви будете здивовані, яка інформація зберігається про вас, і, до того ж, вона все ще доступна лише за одним кліком. Вам навряд чи вдасться повністю видалити свій інформаційний слід або поскаржитися комусь, адже все в рамках закону.

Єдиний можливий варіант - переходити на початкові сайти, які зберігають ваші дані і пробувати видаляти свої профілі звідти.

 

Не варто забувати, що дані можуть зникнути лише з результатів пошуку, але все ще залишаться на серверах і в резервних копіях.

Порада № 8: обмежити видимість вашої веб-камери

Насправді це, звісно, не найважливіше, і за користувачами не часто спостерігають хакери, але якщо буди обачним, то на всі 100%.

За легендою, у ноутбуці у самого засновника Facebook Марка Цукерберга веб-камера і один із зовнішніх портів ноутбука теж механічно перекриті.

[media=129220] 

За матеріалами Нацполіції у Рівненській області

Наші новини у Telegram 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень