Побутова та ТОП-корупція: чи заберуть через це в України безвіз (АУДІО)

Як з корупцією борються на Рівненщині

Безвіз. Погодьтеся, ви не очікували почути це слово у контексті теми боротьби з корупцією. Однак, надаючи Україні безвізовий режим, Євросоюз передбачив механізм моніторингу виконання Україною взятих зобов’язань.

У разі уповільнення антикорупційної реформи, ЄС має можливість скасувати безвіз. Ймовірність цього вкрай низька, кажуть експерти, проте юридична процедура призупинення безвізового режиму таки існує.

На пришвидшенні темпів наголошують європейські партнери. У звіті ЄС, опублікованому на початку листопада йдеться, що торік Україна досягла важливого прогресу у реформах, але слід зробити більше, особливо - у судовій сфері та боротьбі проти корупції.

За даними НАБУ однією з найкорумпованіших інституцій в Україні є державні підприємства. У нас їх понад 3 тисячі і майже 70% з них – збиткові.

Проте, певного ефекту у боротьбі з корупцією Україна все ж досягла.

З часу Революції Гідності наша держава піднялася на 43 позиції у рейтингу Світового Банку Doing Business, опинившись на 71-й сходинці серед 190 країн. Нас випереджають Киргизстан, В'єтнам і Перу.

Створені в Україні антикорупційні органи (НАБУ та САП) займаються ТОП-корупціонерами, схеми яких часто виходять за межі держави. Однак, поряд із тим, побутова корупція стала природною складовою соціальних стосунків в Україні.

За результатами опитування Міжнародного республіканського інституту майже третина рівнян за останніх два роки давала хабар лікарям, а 18% - у такій формі «дякували» викладачам вузів.

Разом з тим, чверть опитаних рівнян не стикалися з жодним видом корупції. Стільки ж відповіли, що отримували натяки на отримання хабарів та подарунків.

За даними прокуратури, упродовж поточного року правоохоронні органи області скерували до суду з обвинувальним актом корупційні кримінальні провадження щодо 62 осіб. Вони завдали збитків майже на 7,5 млн грн. На таку ж суму правоохоронці арештували майно підозрюваних.

Однак, чи залежить процес викорінення корупції в Україні лише від відповідних відомств і структур – про це ми говорили у черговій програмі із циклу «Європейський монітор» на Радіо Трек.

Гостями програми були виконавчий директор громадської організації «Антикорупційний моніторинг» Юрій Дюг, заступник голови Рівненської ОДА, депутат Рівненської облради Світлана Богатирчук-Кривко.

А про чинники, що зменшують ефективність роботи антикорупційних органів розповів директор Львівського територіального управління НАБУ Тарас Лопушанський.

Запис програми подаємо нижче.

Ця публікація підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та "Європейською правдою".

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Радіо Трек і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Наші новини у Тelegram 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень