Можливості експорту в ЄС для підприємств Рівненщини – що змінила Асоціація з ЄС?

З циклу програм «Європейський монітор» в ефірі Радіо Трек

Європейський ринок — це понад 500 мільйонів потенційних покупців. І ті, хто дотримується правил торгівлі з ЄС, активно користується відкритими можливостями. 

Аналітики назвали ТОР-10 товарів, які експортує Україна. Перше місце посідають зернові, яких за 9 місяців поточного року українські аграрії продали майже на 5 млрд доларів. Експорт продукції аграрного сектору - понад третина від загального обсягу.

Далі йдуть жири та олії; м’ясо та їстівні субпродукти; молоко, молочні продукти, яйця, мед. Мають попит у країнах ЄС українські чорні метали. За статистикою Державної фіскальної Служби, ця товарна група становить понад 20% питомої ваги експорту від початку року. До того, ж Україна — один з найбільших світових виробників меду, а також другий після Китаю найбільший експортер цього продукту до ЄС.

У п’ятірці країн, куди найбільше продають українських товарів -  Нідерланди, Польща, Італія, Німеччина, Угорщина.

Гостями програми «Європейський монітор» цього разу стали:

  • Ігор Тимошенко – заступник голови Рівненської ОДА
  • Микола Ярощук - віце-президент Рівненської Торгово-промислової палати

Микола Ярощук - віце-президент Рівненської Торгово-промислової палати

За словами Миколи Ярощука, загальноукраїнські тенденції експорту актуальні і для Рівненщини. Найбільше товарів Рівненська область експортує саме до країн Європейського союзу, і це:

  • деревина, зокрема оброблена
  • продукція аграрного сектору
  • вироби зі скла

Ігор Тимошенко – заступник голови Рівненської ОДА

А як відзначив Ігор Тимошенко, на сьогодні 80% усього експорту Рівненської області припадає саме на країни Європейського союзу. Ще до моменту підписання Угоди про Асоціацію з ЄС це було 25%, тобто з часу набуття чинності Угоди Рівненщина наростила обсяги експорту до ЄС щонайменше утричі. За 8 місяців 2018 року область експортувала товарів на 220 млн доларів.  

Для підприємств та підприємців області, які мають намір експортувати свою продукцію до ЄС або наростити обсяги експорту, є підтримка. Це, зокрема, «ЄС  для бізнесу» («EU4Business»)  — програма Європейського Союзу, націлена на допомогу малому та середньому бізнесу в Україні. За останні роки Європейський Союз у співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку відкрив 15 центрів підтримки малого та середнього бізнесу в Україні.

У Рівному такий центр підтримки малого і середнього бізнесу розташований на вулиці Петра Могили, 9 і називається «Smart People».

Центри проводять тренінги та семінари щодо європейських стандартів безпеки та якості продукції, надають консультації бізнесменам про те, як поліпшити свій бізнес, як адаптуватися до умов вільної торгівлі з ЄС та як виходити на європейські ринки. Вони також допомагають українським підприємцям в отриманні кредитів.

Більше про експорт і асоціацію з ЄС у нашій програмі «Європейський монітор»:

Ця публікація підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та "Європейською правдою".

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Радіо Трек і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень