Що медики Рівного думають про медреформу

Вона має стартувати завтра

Але особливо радісних очікувань у лікарів від реформи немає.

Валентина Годун, завідуюча амбулаторією Центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) "Центральний" каже, що всю інформацію про медреформу їм доносять словесно, а ніякої документації відповідної немає. Тобто медики знають про реформу те, що їм розповідають на нарадах. Сумнівається вона і в тому, що зарплата зросте: 

Дуже сумніваюся, що зарплата лікарів протягом перших двох років буде вищою. Тому що я читала в інтернеті, що навіть Міністерство охорони здоров'я робить прогноз, що за перший рік буде підписано тільки 30% декларацій. І думаю, що до кінця року кожен лікар не збере собі на обслуговування 2000 пацієнтів.

 

Міністерству я б порадила більше до лікарів прислухатися. Люди чекають від цієї реформи багато чого. Вважають, що буде набагато краще. А мені здається, що реформа потрібна в медицині, але не така. Нам потрібна реформа, як в інших країнах, - введення страхової медицини, щоб люди були впевнені, що вони прийдуть лікуватися і за них буде заплачено по страховці.

Лілія Горецька, дільничний терапевт ЦПМСД "Центральний" сподівається, що реформа буде працювати і надання медичної допомоги стане більш якісним, а пацієнти більше звертатимуть уваги на поради лікаря, на профілактику захворювань, і, найголовніше, що приходитимуть на профогляди. Також лікар хоче вірити у тее, що робота лікаря буде фінансуватися на належному рівні, і донього будуть прислухатися і більше цінувати. 

Але бачить вона і проблему:

Вважаю проблемою у введенні реформи відсутність страхової медицини. Вона могла б стати основою для неї. Тому що поки не зрозуміло, звідки будуть братися гроші на надання медичної допомоги пацієнту, як будуть відшкодовуватися витрати на обстеження, ліки. Взагалі нині нам бракує реального розуміння, як мають відбуватися зміни в медицині.

 

Співробітникам Міністерства охорони здоров'я, вважаю, треба бути більш наближеним до лікаря і пацієнта, щоб реально оцінювати їх можливості. Тому що телебачення говорить про те, як добре сімейна медицина впроваджується, а в реалі відбувається закриття амбулаторій, лікарень, скорочення медпрацівників. Тобто чиновникам вгорі треба трохи людей внизу слухати і враховувати наші можливості. Скажімо, запис на прийом до лікаря через інтернет - це поки не про нас.

Раїса Піскунова, заступник головного лікаря з охорони дитинства і материнства ЦПМСД "Північний" чекає на підвищення зарплати:

Сподіваємося, що реформа - це на краще, що буде вищою зарплата. Адже молоді лікарі нині мінімалку отримують, а коли в місті грип другою хвилею пішов, по 20 викликів за день доводилося обслуговувати на дільниці, і це - за 3700 гривень зарплати.

Ірина Шкода, дільничний педіатр ЦПМСД "Північний" має багато запитань з приводу реформування і, найперше, хвилюється за те, як пацієнти будуть обходитися без викликів лікаря додому, бо кажуть, що виклики скасують, а люди вже до них звикли:

Люди викликають лікаря навіть на перше підвищення температури, на закладеність носа у дитини, і не розуміють, як це не можна викликати, коли у дитини температура 38-39 градусів. Тобто спочатку буде дуже важко порозумітися з батьками.

 

Також кажуть, що приймати будемо тільки за попереднім записом. Якщо говорити про норми, то раніше нам потрібно було за три години роботи прийняти 14-15 пацієнтів, а ми брали в 2-2,5 раза більше. Якщо це буде тільки за попереднім записом, то як воно буде, якщо бажаючих потрапити на прийом буде значно більше?

 

Поки віриться з трудом у поліпшення в результаті реформи. Сподіваємося на підвищення зарплат, хоча не впевнені, що воно буде. Механізм же поки не обговорений. Та й ці гроші ж будуть йти і на лабораторію для проведення аналізів, і на вузьких фахівців, і на адміністрацію. Тобто що буде залишатися лікаря - поки невідомо. Та й до якогось там року все ще буде залишатися по-старому. Тому, думаю, потрібні роки і роки, щоб якесь істотне поліпшення було. А спочатку, думаю, будуть у нас перипетії з батьками через скасування викликів, і оскільки у них буде мобільний телефон лікаря, будуть нескінченні дзвінки від них цілодобово.

За матеріалами журналу "Кореспондент"

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень