Що їсти та пити у спеку, аби почуватися добре

Поради медиків і дієтологів

Cпеціалісти розповіли, як пити та харчуватися у спеку, аби почуватися комфортно, пише «РБК».

Нині Україну очікує тривале потепління. Отже:

ЇЖА

Трапезу варто починати у прохолоднішу пору доби. Снідати найкраще знаку, годині так о 7-8, а обідати в 11:30-12:00. Вечеряти варто у спеку вже після 18-ї години, а після 21-ї влаштувати іще один легкий перекус.

Сніданок має бути найситнішим і калорійнішим, обід та вечеря – по 25% від добової норми, а 15% залиште на «нічний дожор».

НАПОЇ

Тут неочікуваний поворот, але з досвіду мешканців теплих країн Сходу, найкраще втамовують спрагу гарячі зелений та чорний чаї. Піт, який виділяється після чашки чаю, випаровується та охолоджує тіло.

Якщо гарячого чаю випити не вдається, то спрагу можна втамувати трав’яними настоями, мінеральною водою без газу, айраном, несолодкими компотами та напоями із шипшиною.

РАЦІОН

У спеку через навантаження на серце та судини до раціону медики рекомендують додати продукти з високим вмістом калію. Це молода картопля, банани, кунжут, броколі та шпинат.

М’ясо їсти не рекомендують. М’ясні продукти на 40% підвищують обмін речовин в організмі.

Якщо взимку цей процес допомагає зігрітися, то у спеку викликає слабкість і непотрібну втрату калорій. Замість м’яса краще вживайте яйця та кисломолочні продукти. Там вдосталь корисних амінокислот, фтору, кальцію та калію.

На сніданок добре їсти крупи, оскільки в них містяться високоенергетичні речовини та повільні вуглеводи.

ЩО НЕ ВАРТО ВЖИВАТИ У СПЕКУ

Багато морозива – цукор та добавки посилять в’язкість крові, а також викличуть спрагу.

Дуже холодна вода – охолоджує трахею, що послаблює імунітет і призводить до захворювань горла та простуди.

Продукти, які містять багато йоду та харчові стимулятори – морська капуста та йодована сіль сповільнюють процес травлення, що дає відчуття важкості у шлунку.

Біодобавки можуть підвищувати температуру тіла. Це стосується й кави. Під час спеки цей напій не додасть бадьорості. Навпаки: забере дорогоцінні сили та створить додаткове навантаження на серце.

ЯК БАГАТО ПИТИ ТА НЕ БОЯТИСЯ НАБРЯКІВ

Спрагу у спеку терпіти не варто. Тим паче обмежувати себе у вживанні води – це небезпечно для здоров’я. Добова норма води – 30 мл на 1 кг маси тіла. Всі газовані напої та соки у спеку під забороною – вони посилюють спрагу та перевантажують роботу організму.

Це змушує вас більше пити, тож води в організмі збирається більше, що й призводить до набряків.

У звичайну воду можна додати трохи лимону. Якщо ви сильно пітнієте, то у воду можна додати трохи звичайної солі.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень