Що впливає на розмір зарплати воїнів ЗСУ та тероборони

Нарахування відбувається щодобово

Юристи дедалі більше отримують запитань щодо формування зарплат військовослужбовців. Адвокат Роман Сімутін порівняв відомості Міноборони про структуру виплат армії та інформацію від військовослужбовців.

Територіальна оборона підпорядковується ЗСУ, це не окремі структури. Здебільшого бійці ТРО не знаходяться в зоні бойових дій, а тому й отримують меншу оплату. 

На ділі ж у ТРО все прирівняно до регулярних бойових бригад. Щодо грошового забезпечення, тут все прозоро, просто й наперед відомо. Зарплата залежить від конкретної посади, звання, вислуги тощо й становить 13−14 тисяч грн, її розмір приблизно однаковий щомісяця. 

 

А от виплата додаткової грошової винагороди (президентської) має нюанси. Алгоритм її оплати:

 

1000 грн\день — якщо не беруть участь у боях (30 000 на місяць);

 

3000 грн\день — якщо беруть безпосередню участь у боях (100 000 на місяць).

 

Наголошу: оплачують не загалом за місяць, а подобово.

Належну суму за місяць вираховують по факту — за відбуту кількість днів у тих чи інших умовах. Відомості подає командир, потім папери попадають у бухгалтерію — можливі затримки. Тому й різнитимуться суми нарахувань. 

 

А з боку може здатися, наприклад, що є два тероборонівці, сусіди в мирний час, але другому чомусь більше платять. Кричимо, що несправедливо? Тільки от другий служить у зоні бойових дій, а перший — у Чернівцях.

За словами адвоката, додаткову винагороду не виплачують військовослужбовцям строкової служби.

Оплата здійснюється лише для ЗСУ й ТРО: якщо ви доброволець і офіційно не оформлені, ви нічого не отримаєте. Тому й важливо перевіряти, чи є у тероборонівця підписаний контракт і коли саме це зроблено.

 

Аби розібратися, що вам мають виплачувати, прогляньте ваш контракт ТРО: який у вас статус, і враховуйте вашу дислокацію — зона бойових дій чи мирна область. Для отримання виплат треба оформити рахунок у будь-якому українському банку.

 

По-друге, можуть бути проблеми з оплатою, якщо відсутній наказ про ваше зарахування до частини та на конкретну посаду. Також враховуйте, що бойові накази та розпорядження регулярно змінюються, а якщо ви чи ваш підрозділ там не зазначені, формальних підстав для виплат немає.

Джерело: ФАКТИ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень