Що відчувають люди перед смертю: вчені з'ясували останні переживання

Про це розповіли ті, хто побував між життям і смертю

Група вчених Данії, Норвегії та Німеччини дослідили відчуття та емоції людей, які перенесли клінічну. Результати цих досліджень представили на п'ятому конгресі Європейської академії неврології.

Що таке навколосмертні переживання?

Навколосмертними переживаннями, або навколосмертний досвід —  так вчені називають суб'єктивні переживання людини, яка вижила у ситуації, що загрожувала життю. Люди кажуть, що відчували вихід із фізичного тіла, ейфорію, мали містичні видіння. Такий досвід має близько 10% людей.

Як вивчають навколосмертний досвід?

Для дослідження цієї теми існує навіть спеціальна організація — Міжнародна асоціація вивчення навколосмертного досвіду. Для оцінки  переживань використовують шкалу Грейсона.

У ній описані 16 типових навколосмертних відчуттів:

  • відчуття містичного захоплення,
  • вихід із тіла,
  • рух тунелем,
  • відчуття присутності поруч надприродних істот тощо.

Що відчувають люди перед смертю?

Дослідники опитали 1034 добровольців з 35 країн. 87% опитаних повідомили про аномальне сприйняття часу, 65% — про підвищення швидкості мислення, 63% — про різке загострення почуттів, 53% — про відчуття виходу з тіла.

73% людей заявили, що навколосмертні переживання видалися неприємними, а 27% добровольцям досвід сподобався.

Як вважають вчені, навколосмертні переживання та бачення, пов'язані зі змінами мозку в умовах гіпоксії, нестачі глюкози та загибелі клітин.

Дослідження, що відбувається з мозком під час смерті та після неї, продовжується. Відомо, що після зупинки серця мозок щурів демонструє високочастотну активність, характерну для стану когнітивних процесів.

Спалахи гамма-хвиль після зупинки серця ідентичні тим, які спостерігаються під час вирішення завдань, які потребують максимально зосередженої уваги, охоплюють весь мозок і синхронізують у різних ділянках.

Можливо, ці результати поширюються й на інших ссавців, зокрема людей.

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень