Відкриття вчених для пацієнтів, які не говорять: За допомогою фМРТ можна читати думки

Це безконтактний метод

Люди завжди прагнули залізти у чужу голову і зрозуміти потік думок. Раніше для цього у мозок вживляли спеціальні чіпи. Тепер вчені Техаського університету вигадали новий спосіб – функціональну магнітно-резонансну томографію (фМРТ).

За допомогою фМРТ нейробіологи можуть відстежувати потік насиченої киснем крові через мозок.

Цей метод не є ідеальним, проте завдяки йому вчені можуть розшифровувати думки людини.

 

Це не означає, що вдасться відтворити дослівний переклад, проте цього достатньо, аби зрозуміти, про що саме думає піддослідний. 

Дослідження фМРТ

Першими піддослідними була жінка та двоє чоловіків, віком від 20 до 30. Учасники експерименту 16 годин слухали передачі. Потім спеціальний «декодер» порівняв патерни аудіо цих програм та патерни записаної активності мозку.

Програма фМРТ «доволі непогано» відновила оригінальні сюжети передач, які слухали піддослідні. Навіть виявила вигадані учасниками сюжети.

 

Застосування фМРТ

Наразі вчені працюють над удосконаленням декодера, бо він може відновити події, проте іноді плутається в тому, хто що робить.

Нейробіологи відзначили, що планують використати цю технологію для допомоги людям, які не можуть самостійно розмовляти та писати.

Джерело: Science Alert

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень