Довгі години у черзі, щоб більше не захотілося турбувати лікарів: українка про медицину Британії

«Складним» пацієнтам тут усе забезпечать безкоштовно, решті випишуть парацетамол

Національна система охорони здоров'я Великої Британії (NHS)  піклується про всіх пацієнтів з серйозними захворюваннями, - розповіла в інтерв’ю Еспресо-Захід  Марія Гончарова, магістр природничих наук Клініки ендокринології Лондонського університету Королеви Марії, здобувачка післядипломної освіти за напрямом «Безпека пацієнта» в Оксфордському університеті.

Марія розповідає:

- Якщо у вас трапиться, наприклад, інфаркт міокарда чи інсульт, вас полікують за найвищими стандартами протягом першої години, зокрема проведуть ангіографію (рентген-дослідження кровоносних судин. — ред.), поставлять стент чи проведуть тромболізис (розчинять тромб всередині судини за допомогою спеціальних лікарських засобів. — ред.).

 

В Україні скільки б грошей ви не мали, медики не встигнуть так швидко надати вам допомогу.

Навіть якщо у вас рідкісний вид ракового захворювання і ви біженець чи турист та потребуєте дуже дорогого лікування, отримаєте його безплатно.

Таких ситуацій, як в Україні, коли гроші на лікування збирають «цілим світом», в Британії, не виникає. 

Чого б пацієнт не потребував — будь-яких гормонів, складних моноклональних антитіл, нових чи старих препаратів, отримає все. Крім того, до вас тричі на рік прийдуть додому, щоб перевірити, чи все у вас добре.

Для важкохворих людей система працює ідеально, і чим складніше у вас захворювання, тим більшу підтримку ви відчуватимете. 

- А от на тих людей, які не дуже хворі (і яких є дуже багато), у системи елементарно не вистачає ресурсу — ні фінансового, ні кадрового.

 

Якщо у людини є ГРВІ й вона просто хоче зробити рентген «про всяк випадок», бо вже другий місяць кашляє, то швидше за все цього ніколи не трапиться. 

Марія Гончарова

Парацетамол — від усього 

В Британії ви не можете так, як в Україні, дорогою на ринок «заскочити» до свого сімейного лікаря, щоб порадитись з ними, «чи варто далі приймати ці таблетки, якщо вам уже стало краще». Ви не зможете отримати такої поради телефоном.

Якщо ви «просто так» хочете здати аналізи, ні, ви їх не здасте. Якщо ви хочете зробити УЗД, бо вас «коле в боку», ні, вам його не зроблять. 

- Що може турбувати молоду, здорову людину? Кашель, інфекція сечовивідних шляхів, кон'юнктивіт. Може вухо боліти. Коли у пацієнта є «маленька» хвороба, у 90% випадків йому скажуть: «Випийте парацетамол і йдіть додому».

Перед цим ви простирчите у приймальному відділенні близько 4 годин, щоб вам більше ніколи не захотілося турбувати лікарів такими дрібницями. 

У лікарнях є все, але більш як 15 хвилин пацієнту лікарі не приділять 

 

- У мене, як у лікаря, було все, чого потребували мої пацієнти. Всі ліки, від найдешевших до найдорожчих. Я могла призначити, що завгодно.

 

Так само з обстеженнями. Потрібно провести хворому КТ — ось КТ. Потрібно МРТ — будь ласка. Потрібно стентувати ниркові артерії — без проблем. Мене, як спеціаліста, ні в чому не обмежували.

Але кількість пацієнтів перевищувала фізичну здатність їх усіх оглянути. Біля мене ніхто не стояв зі секундоміром, скільки часу повинна тривати консультація, але часто це було менш як 15 хвилин. 

Марія Гончарова

Лікарі у Великій Британії постійно складають клінічні екзамени. Одним із параметрів, який ти повинен виконати, — це вкластися в час, тобто в 15 хвилин. Виняток — нові, складні пацієнти, яких ми бачимо перший раз. На огляди таких хворих виділяють від 40 до 60 хвилин. 

Ставлення до лікарів

Марія Гончарова розповіла:

- Коли на мені бачили бейджик NHS (Національної системи охорони здоров’я), то поступалися чергою в супермаркеті. Перехожі тиснули руку. Сусіди зустрічали й проводжали оплесками.

У них у підсвідомості закріпилося, що працівники NHS — це дуже «шановані, важливі люди, які віддають свої життя за наш добробут». Вони вважають, що їхня Національна система охорони здоров'я — це найкращий здобуток британців для британців, і з цим важко не погодитися.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень