У зоні ризику хлопчики. Планетою шириться амеба, яка знищує мозок (ВІДЕО)

Від зараження до смерті - від 10 до 24 днів

Через кліматичні зміни та глобальне потепління у світі пришвидшилося поширення небезпечної амеби Naegleria fowleri. Потрапивши в організм, вона здатна поїдати мозок. Влітку смертельний випадок зареєстрували у штаті Небраска. 

Причиною смерті дитини став менінгоенцефаліт, який викликала амеба Naegleria fowleri.

Вона мешкає у теплій прісній воді й потрапляє в організм через ніс. Найсприятливіша температура для неглерії — 25-35 °C. А от якщо водойма пересихає, амеба перетворюється в цисту. Вітер розносить її на великі відстані й знову розмножується, коли потрапляє у сприятливі умови. 

Вчені Аризонського університету попереджають – зважаючи на постійне зростання температури, ризики зараження неглерією збільшуються. 

У США в період з 2012 до 2021 років зафіксували усього 31 випадок. Але 97% з них були смертельними. 

Летальність 

Якщо неглерія потрапить у шлунок при питті води – нічого страшного не відбудеться.Справді небезпечною вона стає, якщо вона потрапить в ніс. Таке стається при купанні у водоймах, особливо при пірнанні. 

Через ніс та нюховий епітелій паразит просочується в нюховий нерв і через нього дістається мозку, де поширюється по всіх його відділах і береться руйнувати тканини. Амеба пожирає клітини мозку та розмножується там. 

Перші симптоми людина відчуває через 2-6 днів. З'являється головний біль, нудота та паморочиться в голові. Потому підвищується температура тіла і починаються серйозніші негаразди: галюцинації, порушення мови й координації, судоми. Людина може навіть взагалі втратити слух або зір. А потому настає смерть. 

Максимальний термін життя після зараження – 24 дні, більшість пацієнтів помирають на 10 день, навіть якщо приймають антибіотики чи протигрибкові препарати. Ліків проти хвороби – немає.  

Мікробіологи наголошують, що у зоні ризику хлопчики до 18 років. Пояснюють це тим, що хлопчики більш активно проводять час на воді та пірнають. Тож ніс при пірнанні треба затискати, а краще взагалі не пірнати. 

Майже усі випадки хвороби фіксували у Північній Америці. У Європі відомі випадки у Чехії та Великій Британії. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень