Що робити, якщо нема чим платити кредит? Як діяти боржнику

Вихід завжди знайдеться, головне - не замовчувати проблему і не опускати рук

Цього року частка непрацюючих кредитів (NPL) продовжує зростати. У липні 2022-го відбувся найбільший одноразовий приріст за декілька років. Це змушує банки обережніше ставитися до надання кредитів, а вкладників – сумніватися у банківській системі.

Та з іншого боку, банкам невигідно визнавати свої NPL. Навпаки, їм цікавіше, щоб їхні клієнти платили за кредитом хоч якось, тож фінустанова може піти назустріч клієнту, спростивши умови кредитування.

Перше, про що варто знати: заборгованість у банках – це погано, як для тих, хто вже перетворився на боржника, так і для тих, хто тільки збирається взяти кредит. Якщо перші псують свою кредитну історію і втрачають заставу, то інших змушують платити більші відсотки.

 

Недоотриманий дохід банк компенсує за рахунок працюючих активів – зростає вартість процентної ставки за кредитом і вимоги до позичальників.

Як бути боржникам?

На користь кожного учасника – як боржника, так і банку – не перетворювати кредит на дефолтний. Якщо банк визнає NPL, це тягне збиток, а от невизнання дозволяє відстрочити цю проблему, аби знайти вихід.

І замість того, щоб просто викреслити кредит, банку набагато вигідніше домовитись із проблемним клієнтом про зміну умов, які позичальник може витягнути.

В НБУ заохочують банки пропонувати позичальникам реструктуризацію кредиту на прийнятних для обох сторін умовах. Однак якихось правил, що регулюють нові умови, немає – визнання причин та встановлення нових умов залишається за банком.

Якщо існує ймовірність дефолту за кредитом фізособи або юрособи, то комунікація має відбуватися так:

  • підтримуйте зв'язок із банком, повідомте нові контакти у разі їх зміни;
  • говоріть відкрито про свої фінансові проблеми;
  • фіксуйте свою комунікацію з банком;
  • якщо не влаштовує якість комунікації банку – перейдіть на офіційне листування;
  • врахуйте свої фінансові можливості – яку суму готові платити зараз;
  • проаналізуйте, чи зможете виплачувати певну суму коштів протягом 3-6 місяців за умови, що ситуація не зміниться.

Якщо ж вам складно зробити такі розрахунки, то відразу обговорюйте зі співробітниками банку реструктуризацію.

У ПриватБанку, наприклад, іноді самостійно пропонують реструктуризацію клієнтам, які мали фінансові проблеми або з якими не було зв'язку. Влітку для них були сформовані та надіслані особисті пропозиції.

До речі, не обов'язково йти безпосередньо до банку, щоб оформити реструктуризацію кредиту. Деякі банки пропонують зробити це дистанційно або через мобільний додаток.

Головне, якщо маєте проблеми з коштами, взятими в борг - говорити про це з вашим банком. А рішення обов’язково знайдеться!

Джерело: МЕТА

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень