Розмір має значення: «Комплекс Наполеона» йде в комплекті з рисами «Темної тріади»

Психопатія компенсує зріст

Існування так званого «комплексу Наполеона» або «синдрому маленької людини» далеко не новина. Люди невисокого зросту часто поводяться владно та агресивно, аби компенсувати недоліки свого зросту.

Якщо раніше це було лише гіпотезою, то нове дослідження польських вчених доводить цілковиту реальність такого взаємозв’язку, пише The First News.

У новому дослідженні вчених Вроцлавського університету взяли участь понад 350 чоловіків та жінок. Дослідники виявили, що чоловіки невисокого зросту з більшою вірогідністю поводяться агресивно та вороже стосовно інших.

Цікаво, що вчені не виявили такої поведінки у жінок невисокого росту.

 

За словами провідної авторки дослідження Моніки Козловської, низькорослі жінки можуть вдатися до обману, щоб здаватися вищими, або використовують свій зріст для отримання захисту чи ресурсів.

 

Водночас низькорослі чоловіки завжди демонструють ознаки агресивної поведінки.

Моніка Козловська -- праворуч

За словами Козловської, якщо чоловіки не можуть бути фізично сильними, вони намагаються ставати психологічно сильними.

У результаті низькорослі чоловіки можуть використовувати такі риси, як психопатію, щоб домогтися поваги, перекласти відповідальність на інших або навіть справити враження на романтичного партнера.

По суті, так вони видаються сильнішими і змушують людей навколо сприймати їх вищими, ніж вони є насправді.

«Комплекс Наполеона» отримав свою назву на честь Наполеона Бонапарта, якого часто зображували розгніваним та войовничим, а причиною такої його поведінки називали невисокий зріст.

 

Зазначимо, що ймовірний зріст французького лідера був 1,58 - 1,75 м.

Вчені припускають, що психологічна грізність, певно, може забезпечити невисокому чоловікові деякі переваги у виживанні й паруванні та компенсувати деякі фізичні вади.

Цікаво, що вчені також виявили у чоловіків невисокого зросту частий прояв рис характеру, відомих як «Темна тріада»:

  • психопатія — відсутність емпатії та антигромадська поведінка;
  • нарцисизм — егоцентричний стиль особистості;
  • макіавеллізм — байдужість до моралі та демонстрація маніпулювання.

Козловська зазначає, що їхнє дослідження вперше вивчає зв'язок невисокого зросту, «синдрому маленької людини» та рис «Темної тріади».

Дослідники, зокрема, виявили, що люди з рисами «Темної тріади» не просто не задоволені своїм зростом, а насправді є низькорослими.

 

В результаті Козловська припускає, що риси «Темної тріади», найімовірніше, є частиною набору психологічних систем, що виникли в результаті природного відбору, які дозволяють людям нижчого росту мати можливість конкурувати з людьми навколо.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень