Різниця - у «стажі»: як вийти на пенсію без переплат

Різновиди стажу роботи заплутають кого завгодно

Про різницю між «трудовим» і «страховим» стажем розповіли у Рівненському обласному управлінні Держпраці. Там вкотре нагадують, що для виходу на пенсію потрібно накопичити достатню кількість саме страхового стажу.   

Це пов’язано з введенням у січні 2004-го року нормативного поняття «страховий стаж». З цього дня стало неважливим, скільки людина працювала ФАКТИЧНО - значення має лише протягом якого періоду і скільки сплачував за неї до Пенсійного фонду роботодавець.

Трудовий стаж, отриманий до січня 2004-го, автоматично прирівнюється до страхового стажу. А от після цієї дати для розрахунку пенсії має значення виключно період сплати страхових внесків.

Українське законодавство містить кілька різновидів стажу роботи, у тому числі:

1⃣ трудовий (загальний) - це періоди офіційної трудової діяльності особи, які підтверджені записами у трудовій книжці. Він може включати такі поняття як загальний, пільговий і спеціальний стаж роботи.

Поняття загального стажу роботи в основному застосовується для відмінності його від стажу, що дає право на пільги під час призначення пенсії.

2⃣ страховий (пенсійний) - це відрізок часу, протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і за який щомісяця сплачувалися внески у розмірі не менше, ніж мінімальний страховий внесок.

3⃣  спеціальний - це загальна тривалість певної трудової діяльності на відповідних видах робіт, які дають право на дострокове призначення трудової пенсії.

4⃣  пільговий - це період трудової діяльності у шкідливих, небезпечних чи специфічних умовах протягом повного робочого дня.

Перелік виробництв, робіт, професій, посад і показників, за якими період трудової діяльності можна включити до пільгового стажу, затверджений відповідними постановами Кабміну.

Який стаж потрібен для пенсії?

Пенсійна реформа суттєво змінила умови виходу на пенсію для українців. Зокрема, в уряді переглянули вимоги до пенсійного віку і кількості років страхового стажу.

У 2019-му вийти на пенсію громадяни України можуть у 60, 63 або 65 років, залежно від накопиченого страхового стажу.

Що включається у пенсійний (страховий) стаж?

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» без сплати внесків до Пенсійного фонду у страховий стаж пенсіонера зараховують:

строкову службу в армії;

догляд за дитиною-інвалідом;

військову (нестрокову) службу;

✅ відпустку по вагітності та пологам;

відпустку по догляду за дитиною до 3 років;

строкову альтернативну (невійськову) службу;

перебування на фронті або участь у бойових діях;

період перебування за кордоном дружин/чоловіків дипломатів (під час служби);

інвалідність через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання;

виконання обов’язків батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу;

служба у воєнізованих формуваннях, гірничорятувальних частинах та аварійно-рятувальних підрозділах, створених відповідно до законодавства України;

строк отримання матеріальної допомоги на професійну підготовку/перепідготовку і підвищення кваліфікації, а також період отримання допомоги по безробіттю;

догляд за інвалідом I групи, престарілим, що вимагає постійного догляду (комісованим на МСЕК) або особою, що досягла 80 років, якщо такий догляд здійснює непрацююча працездатна людина;

+ у період до 1 січня 2004 року:

навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, училищах і на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі;

період проживання дружин офіцерів, прапорщиків і мічманів, а також військовослужбовців надстрокової служби з чоловіками у місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю (не більше 10 років).

Розмір страхового внеску для фізичних осіб у 2019 році

З січня 2011 року в Україні чинний Єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Він замінив одразу чотири обов’язкових державних соціальних збори: пенсійний, соцстрах (лікарняні), «безробіття» і «нещасний випадок».

Із 1 січня 2016 року для всіх категорій платників встановлена єдина ставка ЄСВ - 22%.

За інформацією Рівненського обласного управління Держпраці

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень