Продати або винаймати квартиру можна буде тільки через рієлтора

У парламенті зареєстрували законопроєкт про рієлторську діяльність

ФОТО з мережі

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 3618 "Про рієлторську діяльність". Документ пропонує дозволити покупку або оренду нерухомості виключно через рієлторів. Самі рієлтори при цьому будуть зобов'язані проходити іспити для кваліфікації, що вже пропонувалося раніше, — пише сайт «Сьогодні».

Новий проєкт закону спрямований на розгляд до профільного комітету, свідчать дані з офіційного сайту Верховної Ради.

Щоб контролювати виконання норми про покупку/оренду житла тільки через посередника, в Раді пропонують створити новий сервіс – Єдину інформаційну базу, яка буде відкритою і доступною в онлайні. Пропонується, що рієлтори будуть вносити у базу інформацію за договорами, кожному з яких присвоять унікальний номер. Незареєстровані в базі договори будуть вважатися незаконними.

ФОТО з мережі

Рекламу продажу або надання нерухомості в оренду теж пропонують дозволяти тільки через рієлторів.

Механізм такий: продавець або орендодавець повинен буде виключати в рекламу номер паспорта об'єкта, який йому видасть рієлтор. Реклама без номера загрожує штрафом у 47,2 тис. гривень.

А от рієлторів контролюватимуть через ще один новостворений сервіс — реєстр рієлторської діяльності. Іспит буде проводити комісія "Національної федерації фахівців у сфері рієлторської діяльності". Вона ж повинна займатися реєстром.
Якщо закон буде прийняти, робота без проходження іспиту обійдеться рієлторам у 8,5-17 тис. грн штрафу з компенсацією прибутку. А якщо порушник знову попадеться, заплатити потрібно буде вже 17-34 ти. грн штрафу з конфіскацією.

ФОТО з мережі

Автори законопроєкту вважають, що їх пропозиції дозволять детінізувати ринок нерухомості.

Матеріали сайту «Сьогодні»

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень