«Привіт, Укркомнагляд?»: від 2 березня засікають усіх, хто відвідує «заборонені сайти» (ФОТО)

«А ти не ходи!» (с)

Вважається, що в першу чергу "заборона" стосується російських сайтів та соцмереж, але...

Експерти та медіаспільнота України занепокоєні. Дехто буквально остерігається запровадження цензури.

При цьому, сайт «Інтернет свобода» пише:

Запроваджена в Україні система блокування інтернет-ресурсів не лише може стати проявом інтернет-цензури в найгіршому вигляді, але й перетворитись на елемент переслідування користувачів, які відвідують визнані державою забороненими веб-сайти.

КОНТРОЛЮЮТЬ – ВСІХ: КОЖНІ 15 ХВ

Як повідомляється, в Україні створюється «троянський кінь» – централізована система автоматичного блокування інтернет-ресурсів.

Так, під виглядом боротьби з фішингом спеціальні органи зможуть контролювати й цензурувати трафік, так вважають в Інтернет Асоціації України.

 

Розпорядженням Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій до 2 березня українські інтернет-провайдери мали встановити систему блокування доступу до вебресурсу.

 

Така система кожні 15 хвилин автоматично завантажує на сервер провайдера з вказаного в розпорядженні ресурсу перелік інтернет-адрес для автоматичного блокування (стоп-лист).

ПОРУШНИКОМ МОЖЕ ВИПАДКОВО СТАТИ КОЖЕН?

У розпорядженні Національного центру є ще один момент, який, на думку активістів, є прямим порушенням цифрових прав громадян України й перетворює – якщо не на злочинців, то на винних людей тих, хто захоче відвідати сайти, визнані державною структурою забороненими.

У розпорядженні сказано, що інформація про користувача, який спробував зайти на «заборонені» ресурси, фіксується автоматично і передається до відповідних державних органів.

 

При цьому незрозуміло й невідомо, для яких цілей та як будуть зберігатись дані користувачів, які намагалися отримати доступ до заблокованих сайтів, такі як їх IP-адреса, час та дата переходу.

 

Та найголовніше – навіщо державним органам ця інформація, особливо якщо врахувати, що до заборонених можуть потрапити не лише фішингові сайти, але й будь-які, в тому числі сайти медіа.

ТАК УЖЕ Є У РФ

Подібні спроби блокування онлайн-ресурсів понад 10 років реалізує Росія, - стверджує «Інтернет свобода».

Причому дії по обмеженню інтернету в цій країні посилювалися з кожним роком.Там запроваджено:

  • Блокування окремих сайтів трансформувалось у обмеження роботи найбільших соціальних платформ компанії Meta,
  • Тюремні терміни за «вподобайки»
  • Існування спеціального обладнання (СОРМ), яке фіксує всю активність російських інтернет-користувачів.

Дехто припускає, що з часом таке програмне забезпечення дозволить контролювати все. Зокрема відвідування порнографічних сайтів

Як зазначають медіаактивісти,

Запроваджена система блокування сайтів українським державним регулятором є копією найгірших російських практик обмеження свобод та прав користувачів українського інтернету.

 

А це є недопустимим навіть під час війни.

Проте, все може виявитися не таким страшним, як ввижається декому.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень