При сталих тарифах – захмарні платіжки за комуналку. Чому ми платимо так багато?

З’являються додаткові платежі які не виокремили з тарифу

З місяця у місяць суми у платіжках різняться, навіть попри те, що українські сім'ї намагаються контролювати споживання послуг.

Тарифи на опалення

Сума у квитанції за тепло залежить від тарифу встановлено для компанії постачальника тепла, а також від кількості спожитих гігакалорій. І якщо споживачі не можуть вплинути на розмір уже затвердженого тарифу, то кількість спожитих гігакалорій це не стала величина. Їх кількість залежить:

  •  утеплений будинок чи ні
  • чи є у будинку лічильник
  • чи встановлено обладнання для автоматичної регуляції подачі тепла, залежно від температури повітря надворі
  •  чи обсяг спожитого тепла розраховують по нормах споживання.

Експерти зазначають, що в утеплених будинках, обладнаних теплолічильниками, за кожен квадратний метр споживачі платять близько 20 гривень.

 

У будинках де є лічильник, але не проведено утеплення, витрати на опалення одного метра квадратного складають 30-35 гривень.

 

Найбільше ж платять мешканці квартир, де немає приладів обліку тепла - близько 100 гривень і вище за метр квадратний.

Також з грудня 2021 – січня 2022 міста почали нараховувати споживачам ще абонплату.

Тарифи на газ

До завершення опалювального сезону ціни на газ в Україні для населення уряд обіцяв не підвищувати. За куб газу газові компанії нараховують від 7,79 до 11,90 гривні.

Проте споживачі будинків де встановлений газовий котел запевняють, що  постачальники з витратою лімітів газу пропонують закуповувати газ за вищими цінами. На це зокрема скаржаться мешканці будинків, обладнаних газовими котельнями. У січні вони отримали платіжки із захмарними сумами за газ.

Нагадаємо, що Верховна Рада наприкінці року ухвалила законопроєкт, згідно з яким ОСББ і будинки з іншими формами управління використали газу понад норму, то оплачувати його можна  за звичайним, а не підвищеним тарифом.

А з 1 травня до 30 квітня 2023 року ціна на газ залежатиме від його вартості на світових ринках та обсягу власного видобутку. На думку експертів, ціни на газ наступного опалювального сезону можуть зрости на 13-20 відсотків. А тарифи на опалення подорожчають на третину. Втім є й експерти, які дають оптимістичніші прогнози. Втім точно ціни на газ після 30 квітня наразі ніхто назвати не може.

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень