Помідори по 200 гривень: В Україні може виникнути дефіцит томатів

Гуртова ціна томату може підвищитись на 30-50%

delo.ua

Внаслідок рішення Туреччини обмежити експорт томатів найближчими тижнями в Україні може виникнути дефіцит помідорів. В супермаркетах вартість продукту може зрости на 50-70%, досягнувши 200 грн/кг. 

Доля турецького томату на українському ринку перевищує 90%. Після запровадження Туреччиною обмеження імпортери не зможуть швидко налагодити поставки з нової країни.

Мало того, українські виробники у зв'язку з бойовими діями в країні, цінами на паливо погодними умовами не зможуть раніше відвантажити на ринок свою продукцію в більших об'ємах, повідомляють президент Асоціації овочів та фруктів Тарас Баштанник та керівник проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорев.

Експерти пояснюють, що український томат значно дорожчий ніж турецький і саме Туреччина була основним постачальником у цю пору року. 

Тому очікувано, що деякий час в роздрібній торгівлі може виникати певний дефіцит томатів. Водночас, як зауважує експерт, зростання ціни може призвести й до зменшення попиту. 

Як і коли виростуть ціни на помідори

Туреччина повідомила про обмеження на експорт томатів 3 березня, до цього часу частина законтрактованих поставок вже вирушила до України.

Виходячи з цього зменшення пропозиції помідорів розпочнеться через 2-3 тижні після запровадження обмеження.

Наразі гуртова ціна томату становить близько 90 гривень, в найближчі тижні вона може підвищитись ще на 30-50%, прогнозує Олександр Хорев.

Але експерт не виключає, що деякі супермаркети зможуть дозволити собі не піднімати ціну на томати для споживачів миттєво.

Але загалом ціна на томати в роздрібній торгівлі найближчими тижнями підніметься на 50-70%.

«Наразі кінцевий споживач в середньому купує томати за ціною 120-130 грн/кг. Через тиждень-два ціна може підняти до 180-190 грн/кг. Але таке зростання може призвести і до падіння попиту», - підсумував Тарас Баштанник.

Джерело: delo.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень