Платити за світло без світла: підняття тарифів для бізнесу вб’є його за нинішніх умов

Але в ситуації зруйнованої інфраструктури знайти ресурс для відновлення мережі вкрай важко

З нового року підприємці платитимуть за світло за новими тарифами. Вищими від тих, що діють зараз. Йдеться про підвищення тарифу на передачу та диспетчеризацію електроенергії
 
Фахівці кажуть, що це неминуче призведе до того, що чимало підприємств та підприємців будуть змушені закрити свою діяльність. Ті, хто залишаться працювати, будуть змушені підіймати ціни на свою продукцію чи послуги, що в кінцевому результаті відчують на собі пересічні громадяни.
 
І це в умовах, коли більшість міст через зруйновану окупантами інфраструктуру залишаються без світла, й щоб хоч якось втриматися на плаву - змушені купувати недешеві генератори.
Новий тариф на електроенергію складе 636,17 гривні/МВт-год, а послуги диспетчеризації здорожчають до 207,63 гривні.
 

Причини підняття тарифів

Найголовніша – руйнування енергетичної інфраструктури російськими обстрілами.

Серед інших факторів:

  • цінові зміни на водопостачання та водовідведення;
  • збільшення фізичного обсягу робіт через постійні обстріли з боку рф та вартості цих робіт;
  • зростання витрат на сировину та матеріали;
  • зростання ціни палива;
  • збільшення витрат на капітальні інвестиції;
  • зростання прогнозних курсів долара та євро до гривні з одночасним збільшенням витрат на ПСО для «зеленої» генерації.

Реакція бізнесу

Підвищення тарифів електроенергію, на думку більшості представників бізнесу, стане для них нищівним ударом. На думку голови Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслана Соболя, в результаті Україна може взагалі втратити національне виробництво.
Підвищення тарифів на передачу та диспетчеризацію електроенергії – це нищівний удар для українського бізнесу. Це рішення викликало б багато питань навіть в мирний час, а під час війни – це просто неприпустимо.
 
Якщо ми хочемо зберегти національне підприємництво, якщо ми хочемо зберегти національний бізнес – цього робити категорично не можна, – заявив Соболь.

ФОТО Українська енергетика

Підвищення тарифів не тільки на електроенергію, а й на послуги інших природних монополій, є недоречними в умовах турбулентності, яку зараз переживає економіка України.

 

Особливо таке підвищення вдарить по підприємствах, які є енергомісткими – адже вони не мають зараз достатньої кількості енергії для роботи через блекаути та відключення. Вони змушені простоювати або скорочувати виробництво. Зараз не можна вчиняти таких радикальних кроків. 


Зараз головне завдання – не втручатися, а дати можливість бізнесу вижити й адаптуватися. Ми потребуємо суспільного договору, адже всі перебувають в одному човні, і мають чути одне одного, - каже керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Андрій Забловський. 

 
Бізнес-асоціації виступили проти цього рішення, адже воно сприятиме вимиванню понад 22 млрд грн коштів українців та бізнесу, які наразі потрібні для утримання сімей, продовження роботи підприємств та допомоги ЗСУ. 
 

Тарифи для населення

Тарифи на світло не зміняться до кінця опалювального сезону. Таке рішення ухвалив Кабінет Міністрів України.
 
Наразі діє фіксований тариф для індивідуальних побутових споживачів:
 
  • 1,44 гривні за кіловат-годин при споживанні до 250 гривні за кіловат-годин на місяць,
  •  1,68 гривні за кіловат-годин при споживанні понад 250 гривні за кіловат-годин на місяць.
 
Якщо ж мовиться про колективних побутових споживачів, то ціна становить 1,68 гривні за кіловат-годин незалежно від обсягу споживання.
 
Джерело: 24 канал   Цензор.нет

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень