В рази збільшені тарифи на електроенергію в Україні запрацюють з нового року

Хімічна й металургійна галузі б'ють на сполох, адже це може зупинити їхню діяльність повністю

В Україні зростуть два тарифи на електроенергію уже з нового року. Зокрема, у 1,5 раза стане вищим тариф на передачу електроенергії та в 4,5 раза підвищать тариф на диспетчеризацію.

Поки це не означає зростання тарифів для населення. Але оскільки виробники закладатимуть у ціни своєї продукції витрати на електроенергію – у підсумку збільшення тарифів відчують усі.

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила проєкти постанов про затвердження тарифів НЕК «Укренерго» на передання та диспетчеризацію на 2023 рік.

Тариф на передачу електроенергії з 2023 року дорівнюватиме 522,46 грн/МВт-год замість 345,64 грн/МВт-год, який діє зараз.

 

Тариф на диспетчеризацію дорівнюватиме 283,18 грн/МВт-год замість теперішнього 62,13 грн/МВт-год.

За словами голови НКРЕКП Костянтина Ущаповського, завдання Нацкомісії – ухвалити збалансовані тарифи, які допомогли б компанії Укренерго підтримувати функції передачі електроенергії та диспетчеризації роботи енергосистеми на належному рівні. Водночас тарифи мають бути такими, щоб їхнє підвищення не призвело до збитковості та паралізації роботи підприємств.

На жаль, сьогодні вкрай важко досягти такої збалансованості, каже очільник Нацкомісії. Адже через атаки ворога на об'єкти енергетичної інфраструктури затрати Укренерго зросли у кілька разів, і через це компанія потребує підтримки як ніколи.

Проти підвищення тарифів виступили представники металургійної та хімічної галузей, оскільки це додаткове навантаження на підприємства, що може призвести до їхньої повної зупинки. Зокрема, представник Запорізького заводу феросплавів Олег Скачко зазначив, що у разі підвищення тарифу на передання в такому розмірі, підприємству, яке також зазнає труднощів через війну, доведеться шукати додатково 300 млн грн для його оплати.

Керівники підприємств відновлювальної енергетики схвально відгукуються про таке рішення уряду. Адже саме з тарифу на передачу їм компенсують високі «зелені» тарифи на електроенергію. Крім того, керівники підприємств зеленої енергетики вважають, що й цих, підвищених, тарифів буде не досить, аби компенсувати те, що держава їм вже заборгувала.

Ми підтримуємо рішення НКРЕКП щодо тарифу. Ви робите все правильно, але в будь-якому разі треба думати не лише про сьогоднішній день, а й про майбутнє. Нам постійно треба врегулювати ситуацію, закривати борги перед ВДЕ та не накопичувати нові, – заявив голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.

Джерело: interfax

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень