«Передайте родичам кілька карток українських банків», - як заощадити в умовах валютного стрибка

Свої способи пропонують фінансові експерти

Наприкінці минулого тижня НБУ вкотре змінив правила роботи на валютному ринку.

Після цього в Україні фактично утворилося три валютні курси: офіційний, картковий курс, яким конвертується гривня у валюту для оплати за кордоном, а також готівковий валютний курс.

Інтернет-портал Сьогодні. Гроші разом з експертами з'ясував, як заощадити в таких умовах і які курсові перспективи очікують на гривню найближчим часом.

Зміни запровадили через зловживання?

До минулої п'ятниці для всіх українців, які жили за кордоном і розплачувалися там гривневими картками, був дійсний курс конвертації національної валюти в місцеву, близький до курсу НБУ.

Проте в Нацбанку заявили, що українці почали зловживати цим.

Громадяни почали їздити за кордон, знімати там валюту в банкоматах за вигідним курсом, завозити її в Україну та здавати за ринковим курсом, який на той момент відрізнявся на 10-20%.

З 21 травня НБУ дозволив банкам встановлювати будь-який курс валют під час конвертації гривні у місцеву валюту. Багато хто з них зробив цей курс на рівні НБУ + 10%. Тобто долар у них під час конвертації у більшості банків коштує близько 32-32,5 гривні.

Українці за кордоном, зрозуміло, обурюються через те, що курс списання гривні з їхніх карток у середньому виріс на 10%, але банкіри кажуть, що могло бути гірше, адже курс продажу готівкової валюти на 20-25% відрізняється від офіційного.

В українців залишилося кілька варіантів дешевої конвертації гривні у валюту.

Наприклад, можна передати родичам кілька карток українських банків, відкритих у різних банках на одну людину і з кожної можна знімати в банкоматі валюти на суму до 50 тисяч гривень на місяць.

Це все-одно дасть економію 4-5 гривень на одному євро.

Що далі

Експерти кажуть, що подальша поведінка курсу валют безпосередньо залежатиме від західної фінансової допомоги Україні. Зокрема, економіст Данило Монін каже, якщо Україна отримуватиме фіндопомогу регулярно та у необхідних обсягах, то курс долара може опуститися до 35 грн. 

Однак якщо Захід припинить фінансувати Україну, то ми можемо побачити дворазову девальвацію нацвалюти.

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень