Нацбанк «монетизує» Чорнобаївку, о. Зміїний та Привида Києва: який вигляд матимуть нові гроші (ФОТО)

Завершилось народне голосування, назвали переможців і показали кращі ідеї

Фото ілюстративне, жанрове
Фото ілюстративне, жанрове

Після марки з російським кораблем, який пішов у всім відомому напрямку, викликавши неабиякий ажіотаж, у Нацбанку України вирішили створити пам’ятні монети, присвячені боротьбі України з росією.

Напередодні в НБУ оголосили результати голосування за ескізи і творчі роботи.

Так, за підсумками відкритого народного голосування за ескізи монет і творчі роботи, присвячені героїчному опору ЗСУ та всього українського народу, найбільшу кількість голосів отримали:

у номінації «Кращий ескіз»:

«Єдність — сила». Автор роботи — Аліна Малюта (Україна).

Аверс: у центрі — малий Державний Герб України, навколо якого зображено єднання української нації: люди тримаються за руки, які обвиває синьо-жовта стрічка.

Реверс: у центрі — малий Державний Герб України та написи Україна (угорі), 2022 (внизу);

«Острів Зміїний». Автор роботи — Віталій Шеварьов (Україна).

Аверс: зображено славнозвісний о. Зміїний, на якому в перший день війни сталося зіткнення українських прикордонників і воїнів ЗСУ з російським воєнним кораблем, та написи: ОСТРІВ ЗМІЇНИЙ (угорі), «РУССКИЙ ВОЕННЫЙ КОРАБЛЬ — ИДИ НАХ**Й!» (унизу).

Реверс: зображено прикордонника на посту, синьо-жовтий прапор на флагштоку, малий Державний Герб України (унизу);

«Привид Києва». Автор роботи — Марина Куц (Україна).

Аверс: на тлі стилізованої карти — літак та напис Україна, малий Державний Герб України (угорі).

Реверс: зображено легенду київських повітряних боїв, пілота-аса, на рахунку якого знищення кількох десятків російських літаків та ракети «Калібр»; напис Привид Києва (угорі);

«Слава Героям». Автор роботи — Мирослав Грич (Miroslav Hric) (Чехія).

Аверс: зображення узагальнених образів захисниці та захисників, оповитих синьо-жовтою стрічкою. Унизу напис — Слава Героям! Реверс: композиція, що символізує боротьбу добра зі злом, яка відбувається зараз на території України: на тлі синьо-жовтої карти України архангел Михаїл, який уособлює добро, вбиває диявола, який уособлює зло. Угорі напис — «Світ переможе темряву!»;

«Україна — мати героїв». Автор роботи — Марія Падій (Україна).

Аверс: стилізований тризуб в обрамленні квітів та колосків; угорі напис — УКРАЇНА.

Реверс: символічна композиція зображує на тлі стилізованої дороги дві сплетені руки — жінки та чоловіка у військовій формі, угорі — емблема ЗСУ, під якою ліворуч та праворуч розміщено написи МАТИ ГЕРОЇВ;

у номінації «Краща творча робота»:

«Берегиня». Автор роботи — Олексій Шекшуев (Португалія).

Опис роботи: узагальнений образ української жінки-берегині, яка оберігає мужніх та героїчних воїнів — захисників України;

«Героям Слава!». Автор роботи — Андрій Єрмоленко (Україна).

Опис роботи: воїни — захисники різних епох і поколінь, які своєю мужністю та героїзмом прославляють Україну;

«Запрошуємо до Чорнобаївки». Автор роботи — Андрій Єрмоленко (Україна).

Опис роботи: плакат-запрошення до українського «Бермудського трикутника», що вже багато разів «гостинно» зустрів рашистів і там вони залишилися навічно;

«Лелека». Автор роботи — Катерина Продайвода (Україна).

Опис роботи: символічне поєднання двох образів: жінки, як образу України, та лелеки — символу любові до батьків і рідної землі, вірності, щастя, добробуту;

«Слава Героям!». Автор роботи — Андрій Єрмоленко (Україна).

Опис роботи: образ воїна-захисника, який уособлює всіх захисників, які як янголи-охоронці боронять і оберігають Україну.

У Нацбанку відзначили, що банк розпочинає роботу зі створення першої монети із серії, яка розповідатиме про загальнонаціональний героїчний супротив українців російському загарбнику.

— В умовах війни український народ демонструє абсолютну та незламну єдність.

 

«І доки буде народ дружно триматися купи, незламно стояти всі за одного, а один за всіх, доти ніяка ворожа сила не переможе його», — так сказав в історичній повісті «Захар Беркут» Іван Франко.

 

Саме тому наша монета матиме назву «В єдності — сила». Сила, яка відображатиме всенародне єднання українців у боротьбі проти російського агресора, а також міжнародну підтримку, яку надає Україні весь світ, — прокоментував заступник голови НБУ Олексій Шабан.

Планується, що один бік цієї монети буде відтворено за мотивами ескізу «Єдність — сила» авторства Аліни Малюти, що увійшов до п’яти кращих ескізів за підсумками відкритого голосування; інший — за мотивами ескізу «Допомога країн-партнерів» авторства Сергія Топкіна, який також брав участь у конкурсі.

Інші ескізи та творчі роботи Національний банк також буде втілювати в нумізматичній продукції України (пам'ятних монетах, медалях, сувенірних банкнотах тощо), про що повідомлятимуть додатково.

Джерело: ФАКТИ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень