Пенсія за вислугу років: умови призначення та розмір

Що потрібно для призначення такого виду виплат та які вимоги до страхового стажу

Деякі українці мають право на пенсію за вислугою років. Кому саме встановлюється такий вид пенсійного забезпечення, повідомили у ПФУ.

Хто може отримати пенсію за вислугу років?

Пенсії за вислугою років встановлюються окремим категоріям громадян, зайнятим на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності. Умови призначення і тривалість спеціального стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за вислугою років, залежить від професій/посад, на яких працювала людина, і Закону, за яким призначається така пенсія.

Пенсії з вислуги років із солідарної системи

Пенсії за вислугою років призначаються:

незалежно від віку:

  • артистам - за наявності на час звернення за пенсією стажу творчої діяльності від 20 до 35 років;
  • працівникам авіації та льотно-випробувального складу - за наявності відповідної вислуги років у чоловіків від 25 років станом на 1 січня 2004 року до 26,5 років на 11 жовтня 2017 року, у жінок – від 20 років на 1 квітня 2015 року до 21,5 року на листопад 2017;
  • працівникам освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення - за наявності спеціального стажу роботи від 25 років на 1 квітня 2015 року до 26,5 років на 11 жовтня 2017 року;
  • спортсменам за наявності стажу не менш як 25 років, у т.ч. перебування в складі збірних команд України не менше 6 років;

після досягнення від 50 до 55 років чоловіками та від 45 до 50 — жінками і за наявності відповідного загального стажу, в т.ч. стажу роботи за професією/посадою:

  • диспетчерам, які здійснюють управління повітряним рухом;
  • інженерно-технічного складу цивільної авіації; — бортпровідникам;
  • працівникам залізничного транспорту та метрополітену;
  • працівникам, зайнятим на польових геологорозвідувальних роботах;
  • працівникам, зайнятим на лісозаготівлях та лісосплаві;
  • механізаторам (докерам-механізаторам) у портах;
  • плавскладу морського, річкового флоту та флоту рибної промисловості.

Розміри пенсій визначаються згідно зі ст. 27, 28 Закону України від 09.07.2003 №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і залежать від тривалості одержаного страхового стажу та отримуваної заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески.

Призначається така пенсія з дня звернення при звільненні з роботи/посади, що дає право на такий вид пенсійного забезпечення.

Пенсії з вислуги років військовим

Умови призначення визначені Законом України від 09.04.1992 №2262-XII «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (ст. 12).

Пенсія за вислугою років призначається військовослужбовцем при звільненні з військової служби:

  • незалежно від віку, якщо в день звільнення вони мають не менше 25 календарних років вислуги;
  • у випадку досягнення на день звільнення зі служби 45-річного віку і за наявності страхового стажу 25 років і більше, з яких не менше 12,5 календарних років складає служба.

Розміри пенсій визначаються відповідно до ст. 13 Закону № 2262-ХІІ: від 50% (звільненим у відставку за віком або станом здоров’я) до 70% відповідних сум їхньої грошового забезпечення. Мінімальний розмір пенсій за вислугою років військовим не може бути нижчим за 3854 грн.

Пенсії з вислуги років працівникам прокуратури

Право на пенсію за вислугою років незалежно від віку мають працівники прокуратури, у яких на день звернення за призначенням такої пенсії є не менш як 25 років вислуги, в т.ч. стажу роботи на посадах прокурорів не менше 15 років.

Розміри пенсій визначаються відповідно до ч. 2-5 ст. 86 Закону №1697-VII – 60% суми їх місячної заробітної плати.

Працівникам, які не мають вислуги 25 років, але відпрацювали на посадах прокурорів не менше 15 років і мають страховий стаж 35 років для чоловіка та 30 років – для жінки, пенсія за вислугу років призначається після досягнення чоловіками 57 років, а жінками – 55 років.

У цьому випадку розмір пенсії визначається пропорційно до кількості повних років роботи на прокурорських посадах.

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень