То на скільки реально зросли пенсії з 1 грудня? Нові суми

Про те, як змінилися виплати з цього місяця, розповідає незалежний пенсійний консультант

Ми неодноразово повідомляли, що з 1 грудня 2022 року в Україні змінився прожитковий мінімум. Це, своєю чергою, призвело до зміни розміру деяких пенсій. На скільки і в кого збільшились пенсії, розповів пенсійний експерт Сергій Коробкін.

Прожитковий мінімум

Планове збільшення ПМ традиційно призводить до автоматичного підвищення мінімальної пенсії та деяких надбавок. З 1 грудня ПМ для осіб, які втратили працездатність, підвищився з 2027 до 2093 грн, тобто всього на 66 грн. Але цього разу навіть таке незначне підвищення поки що не змінило розмір найменших пенсій.

Річ у тім, що з 1 березня розмір мінімальної пенсійної виплати не може бути меншим за 2100 грн, що передбачено відповідною постановою Кабміну. Планове підвищення ПМ не перекриває цю суму, тому люди, які отримують найменші пенсії, жодних змін з 1 грудня не відчули.

Водночас відчутно зросли максимальні пенсії. Законом передбачено, що максимальна пенсія дорівнює сумі 10-ти ПМ. Таким чином, максимальні пенсії автоматично зросли з 20270 до 20930 грн, тобто на 660 грн.

 Надбавки та доплати до пенсії

Саме від ПМ в частини пенсіонерів традиційно залежить розмір доплати за понаднормовий стаж. Але цього разу підвищення буде зовсім несуттєвим. Ті, кого воно торкнулося додатково отримають буквально по 66 коп. за кожний рік понад норму.

Трохи більше зможуть отримати ветерани війни. По-перше, вони отримують доплати в розмірі від 10 до 50 ПМ, і ці доплати автоматично зросли.

 

По-друге, мінімальні пенсійні виплати для УБД та інвалідів війни встановлюються в межах від 210 до 650% зазначеного ПМ. Тут доплати можуть становити від 138,60 до 429 грн.

 

Розмір пенсії за особливі заслуги перед Україною становить від 20% до 40% ПМ, тобто від 418,6 грн до 837,2 грн, відповідно.

Також слід пам’ятати, що, наприклад, найменша пенсія по втраті годувальника-військовослужбовця не може бути меншою за 2 ПМ, а мінімальна пенсія шахтаря, який має 15 років підземного стажу, становить 3 ПМ.

 Новий вид доплати для пенсіонерів до 70 років

З 1 жовтня уряд дещо підвищив пенсійні стандарти для пенсіонерів, яким виповнилося 70 років, а з 1 грудня пенсії частково зросли в дещо молодших пенсіонерів. Особам, які ще не досягли 70 років, але мають повний стаж, загальний розмір пенсії тепер не може бути меншим за 2500 грн. Під повним стажем мається на увазі 30 років для жінок і 35 — для чоловіків. З 1 березня цього року такі люди гарантовано отримували не менше 2300 грн. Зараз цю планку підвищили ще на 200 грн.

Якщо ж у жінок і чоловіків стажу менш як 30 і 35 років, відповідно, то планку мінімальної виплати все одно трохи підвищили: пропорційно до наявного стажу, виходячи з суми 2500 грн.

Та в обох випадках нове підвищення торкнулося тільки пенсіонерів, які не працюють.

 Чорнобильські пенсії

Крім того, з 1 грудня набули чинності зміни до постанови Кабміну «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 23 листопада 2011 року №1210.

Зміни полягають в осучасненні розміру середньої зарплати, яка застосовується у формулі розрахунку пенсії по інвалідності для ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Як саме ця зміна вплине на розмір призначених пенсій, необхідно прораховувати в кожному випадку індивідуально.

Підвищення торкнулося не всіх, але тим, кому це нововведення буде вигідним, перерахунок проведуть автоматично.

Джерело: Соціальна інформаційна платформа

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень