Та що ж воно так смердить в м. Рівне? Озвучено пояснення: «Раніше свині були щасливі…» (6 ФОТО)

Тепер ні?

Фото -- ілюстративне

Упродовж останніх тижнів люди постійно (періодично) нарікають на сморід у Рівному. Переважно при цьому говорять про Центр та Північний як про два райони міста, які потерпають найбільше.

Скільки ми до кого не зверталися, - пояснення ніхто не знав.
 

Або ж всі знали, але… не хотіли говорити.

Фото -- ілюстративне

Напередодні Дня міста проблема знову загострилася так, що нам навіть довелося вступити в кілька дискусій у ФБ-групах Рівного, де працівників Радіо Трек тегали, намагаючись привернути (вже вкотре) нашу увагу до проблеми.

Можливо, саме за результатами тих дискусій до нас на вайбер, а потім і телефоном звернувся чоловік, який попросив не називати свого імені та прізвища, але при цьому виклав достатньо логічне пояснення, що саме в Рівному смердить і чому.

Фото -- ілюстративне

Нижче – вільний (з пам’яті) переказ нашої розмови, якісь деталі могли бути втрачені:

– Ця проблема смороду, вона в Рівному вже не перший рік. Ще з кінця 90-х

– Думаєте, це сміттєзвалище?

– Ні, не сміттєзвалище… Спиртзавод – Шпанівський спиртзавод

–… А до чого тут він?

– Ви знаєте, що таке барда? Бардополя?... Чули коли про таке?

– Ні...

– Барда – це залишок від відгонки спирту. Поки Шпанівський робив спирт з пшениці, такої проблеми (зі смородом) не було. Але в кінці 90-х вони перейшли на буряк. Мелясна барда – з цукрового буряка – вважається відходом. Її скидають на спеціальні поля фільтрації, або бардополя. По суті, ці поля – це забруднення території, в тому числі, як книжка пише, «забруднюється повітряний басейн». Тобто – ми відчуваємо сморід

– А чому ж тоді той сморід не кожен день?

Типово так виглядають бардо поля в Україні сьогодні

– Багато є причин. Колись ту барду, я знаю, брали й оперативно вивозили на свиноферми, щоб вона не смерділа під містом. Свині її їли і були щасливі, бо валялися і хрюкали собі п’яні. Але потім у нас свиноферми всі донищили, ми ж сало і свинину в Польщі зараз купуємо. Україна. І в Росії. Ви знаєте про таке?

– Ну, можливо, але зі смородом, все-таки, не ясно

– Та що не ясно: бардополя Шпанівського спиртзаводу розташовані за 500 м. від Північного. Поширення смороду залежить від атмосферного тиску. Коли тиск високий, типово смороду нема, коли ж низький (як перед дощем) то накриває і Центр міста. Єдине…

– Що?

– Єдине, я не знаю, чи працює зараз Шпанівський спиртзавод, але якщо працює, то сморід цей весь, про який говорять, він саме звідти. З тих полів.

– І що робити?

– Не знаю: натравіть на них екологічну інспекцію, держспоживслужбу; кандидатів у мери міста всіх наших – хай перевірять Шпанівський спиртзавод і що там зараз робиться.

Бардо поля Тростянецького спиртзаводу (Вінничина)

Не будемо, все ж, поспышати з висновками, але, зацікавившись цим питанням, ми з’ясували, що практично всі міста в Україні, біля яких є спиртзаводи, переживають подібні проблеми.

Сморід, який йде від бардополів – це сірководень і, як виявилося, останніми роками він став ще разючішим через застосування якихось «бандитських» технологій із хімікатами та дріжджами:
 

«Дрожжи – это белок. Варёные дрожжи – гниют!» 

Ось як про це говорять голові Вінницької РОДА, який приїхав подивитися на проблему зблизька.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Теги: Сморід
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень