Опалення, газ і гаряча вода: Нацбанк спрогнозував коли зростуть тарифи попри мораторій

Це делікатно називають - приведенянм тарифів до економічно обґрунтованого рівня

Нацбанк в інфляційному звіті прогнозує, що наступного року в Україні зростуть тарифи на опалення, гарячу воду і газ. І це попри те, що діє мораторій на підняття саме цих тарифів 

Очікується, що з 2025 року розпочнеться поступове приведення тарифів до їх економічно обґрунтованих рівнів. Причиною називають «складний стан в енергетиці та державному бюджеті», - йдеться в інфляційному звіті НБУ. 

У документі також йдеться, що мораторій ще якийсь час буде стримувати зростання цін. 

Тарифи на газ та опалення

Із 19 серпня 2022 року діє Закон України № 2479-IX, яким передбачено мораторій на підвищення цін на ринку природного газу та у сфері теплопостачання. Ця заборона чинна протягом дії воєнного стану та шести місяців після того, як він буде припинений або скасований. Отже, відповідно до Закону, не можуть підвищуватися тарифи для населення на газ, опалення та гарячу воду.

Так, компанія «Нафтогаз України», яка надає послуги 98% споживачів, керуючись мораторієм, продовжує реалізовувати газ населенню за 7,96 гривні за кубометр. Тариф «Фіксований» діє до 30 квітня 2025 року включно. У решти постачальників ціна коливається в межах 7,7-9,99 гривні за кубометр газу.

Однак голова правління НАК «Нафтогаз» Олексій Чернишов зауважив, що ринкова ціна становить близько 15 гривень за кубометр. Різницю в тарифах покриває бюджет. Тож об'єктивно тарифи на газ можуть зрости або у випадку припинення воєнного стану, або якщо Верховна Рада скасує свій же мораторій. 

Тарифи на електроенергію  

За час воєнного стану тарифи на світло зростали вже вдвічі. Востаннє у червні 2024 року. Відповідно до постанови Кабміну № 632, такий тариф діятиме до 30 квітня 2025 року включно. Зверніть увагу, що мораторій на підняття тарифів не поширюється на електроенергію. Рішення про зміну вартості приймає уряд.

Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук пояснила, що чинний від 1 червня тариф покриває виключно собівартість виробництва та передачу електроенергії побутовим споживачам.

– Ринкова ж вартість однієї кіловат-години становить понад 7,5 гривні, – зазначила Світлана Гринчук.

Тож тариф на світло знову може змінитися після квітня 2025 року. 

Тарифи на воду 

Гаряча вода підпадає під дію мораторію. А от холодне водопостачання – ні. В Україні немає єдиного тарифу на цю послугу. У кожного водоканалу ціна різна.

Тарифи на воду в населених пунктах із населенням до 100 тисяч осіб та з обсягами споживання до 300 тисяч кубометрів на рік встановлює місцева влада. А в обласних центрах та великих містах ціну погоджує Нацкомісія з питань енергетики й комунальних послуг (НКРЕКП).

Ще 2023 року НКРЕКП збиралася підвищити тариф на воду в багатьох містах. Але уряд не схвалив таке рішення, і його скасували. Тому наразі без змін залишаються ціни на воду у великих містах. Але в малих населених пунктах ціни або вже зросли, або зростуть найближчим часом. Подекуди їхнім мешканцям доведеться платити на 40% більше.

Зважаючи на те, що фахівці НКРЕКП уже неодноразово готували проєкти рішень про підвищення тарифів на водопостачання у великих містах, є висока ймовірність, що у 2025 році вони таки зростуть. Про цифри говорити зарано, але, нагадаємо, у 2023 році планувалося збільшення на 32% в середньому.

Джерело: на пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень