Українці масово знімають готівку в банківських касах: в чому причина?

Розповіли в НБУ

У пресслужбі Нацбанку повідомили, що у період з січня по червень обсяг надходжень готівки до банківських кас становив 1 307,6 млрд грн. Цей показник на 9,5% перевищує той, який фіксували в аналогічний період минулого року.

Вказано, що видача готівки банками за перші 6 місяців поточного року зросла на 12,6% та складає 1 342,9 млрд грн. Це пов'язано із відновленням економічної активності, яка своєю чергою зумовлена підвищенням зарплат та соціальних виплат населенню, помірною інфляцією, а також збереженням стабільної ситуації на валютному ринку.

- На зростання обсягів видачі готівкової гривні з кас банків вплинуло бажання населення сформувати певний запас готівки, яка в умовах впровадження графіків відключення електроенергії залишається доступним та швидким платіжним інструментом для здійснення роздрібних операцій, - повідомили представники регулятора.

Станом на 1 липня 2024 року у готівковому обігу нашої держави перебувало 800,9 млрд грн. Це на 4,8% або на 36,5 млрд грн більше порівняно із початком 2024 року.

У НБУ заначили, що у 2024-му темпи зростання готівки в обігу залишаються невисокими. Вони пов’язані здебільшого із сезонними факторами, тому що влітку традиційно пожвавлюється попит на «живі гроші».

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень