Чи варто скуповувати долари: грошові експерти розповіли, чого чекати після «скасування дефолту»

Є приводи для роздумів, але не для паніки

Останнім часом долар і євро із шаленою швидкістю постійно зростають. Втім, на тлі вкрай важливого для української економіки досягнення принципової угоди з кредиторами щодо реструктуризації держборгу найближчим часом в Україні не очікується різких змін курсу долара.

Так вважає начальник департаменту казначейства одного з банків України Тарас Лєсовий. Але до кінця року курс може сягнути 42,1 грн/долар. Відповідно, скуповувати долари з надією швидко заробити сенсу немає.

- Рішення про відстрочку щодо сплати частини зовнішнього боргу України вкрай важливе для економіки країни, адже фактично вивільняється значна частина коштів, які Україна має сплатити за зобов'язаннями, і країна уникає дефолту.

 

В умовах війни економічна криза вкрай небажана та деструктивна.

 

Водночас валютний ринок лише побічно залежить від реструктуризації. Зникне один із психологічних факторів, який стимулював попит, – побоювання обвалу гривні.

Головні економічні чинники формування курсу незмінні – співвідношення попиту й пропозиції, рівень інфляції тощо.

 

Крім того, ефективна політика НБУ гарантує, що ситуація на валютному ринку перебуватиме у нормальному робочому режимі", – констатував банкір.

Україна домовилася з кредиторами


Це означає, що:

  • дефолту у серпні не буде;
  • найближчими роками вдасться заощадити мільярди доларів.

Експерти ж наголошують: така угода звільнить кошти на нагальні потреби України. Крім того, підвищить її репутацію як позичальника.

Умови реструктуризації: що відомо про угоду

Ще в серпні 2022-го Україна домовилася про дворічне відстрочення обслуговування боргу за прямими та гарантованими державами єврооблігаціями. Тепер вдалося укласти нову угоду.

Минулий термін заморожування виплат спливав 1 серпня 2024-го з виплатою купона за облігаціями зі строком погашення у 2026 році. Україні було необхідно реструктурувати цей борг відповідно до умов програми Міжнародного валютного фонду. Як МВФ, так і двосторонні кредитори країни, зокрема США та Паризький клуб, підписали пропозиції України кредиторам.

Досягнуті домовленості підтримуються Комітетом кредиторів України та відповідають цільовим показникам програми Механізму розширеного фінансування МВФ, зазначили в Мінфіні. Зокрема:

  • співвідношення боргу до ВВП становитиме 82% до кінця 2028 року;
  • співвідношення боргу до ВВП становитиме 65% до кінця 2033 року;
  • середня потреба у фінансуванні буде на рівні 8% від ВВП у 2028-2033 роках.

Джерело: obozrevatel

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень