Українці масово встановлюють сонячні панелі: скільки струму можна отримати?

Попит на такі панелі злетів у десятки разів

Українці масово встановлюють сонячні панелі на балконах квартир. А струм можна отримувати щомісячно, інвестувавши всього 10 тисяч гривень.

Попит на такі панелі злетів у десятки разів. Їх встановлюють на балконах і біля вікон, а також на дахах багатоповерхівок.

Хоча площа балкона не дозволяє повністю покрити енергетичні потреби квартири, це дозволить компенсувати споживання комп'ютера чи заряджати телефон навіть у період відключень.

Скільки струму можуть давати панелі на балконі?

Для встановлення сонячних панелей у квартирі потрібні самі панелі та зарядна станція (або інвертор та акумулятор). У деяких магазинах зарядні станції продаються вже разом із панелями, щоправда, їхня вартість стартує від тисячі доларів.

Редакція OBOZ.UA розрахувала виробіток портативної станції на 350 Вт. Вартість моделі відомого виробника в інтернет-магазинах становить близько 25 тис. грн.

Площа такої панелі в розібраному стані – два квадратні метри. В Київській області, якщо розмістити під кутом у 35 градусів, щорічно така панель може давати 259 кВт-год струму. 

Зараз вартість такого об'єму електроенергії – 1118,8 грн. Якщо тариф не зміниться, така станція буде окупатись десятиріччями.

До речі, в Одеській області така ж станції може генерувати 306 кВт-год електроенергії вже на 1321,9 грн за рік.

Панелі значно подорожчали після відключень електроенергії. У деяких магазинах ціна зросла на 300% . У результаті зараз про окупність таких панелей не йдеться, скоріше це спосіб отримати альтернативне джерело енергії.

Є і бюджетні варіанти

Киянин Олександр ще на початку року придбав панель на 300 Вт усього за 6 тис. грн. Зараз така панель коштує вже від 10 тис. грн.

Згідно з розрахунками редакції, в Київській області така станція площею приблизно два метри в розібраному стані може давати до 260 кВт-год за рік. І за чинним тарифом така станція окупиться за 5,3 року, а з новою ціною – майже 9 років. Хоча насправді за цей період вартість електроенергії, ймовірно, зросте, тож і термін, за який панель окупиться, зменшиться.

Якщо враховувати тільки вартість панелі та вважати, що зарядну станцію за типом EcoFlow ви вже маєте, то вартість кВт-год електроенергії, виробленої на балконі, становитиме близько 1,1 грн за умови, що ви продовжите ефективно використовувати панель.

Панель також можна замовити й на Allieexpres. Киянин Юрій розповів OBOZ.UA: свою панель він купив ще на початку липня за 145 доларів (5981 грн за курсом НБУ станом на 17 липня).

Йдеться про монокристалічну панель номінальною потужністю у 200 Вт. OBOZ.UA знайшов таку ж модель панелі на «Розетці» вже за 12 999 грн без знижки та за 8900 грн зі знижкою.

Скільки генерує за день. Скажу відразу – не дуже багато. Вона повішена вертикально за балконом на західній частині дому. Починає працювати приблизно з 11:00 і до 20:00.

 

У пік поки що вона у мене видавала приблизно 80 Вт на годину. Коли тільки купили й почали використовувати, вона нам видала 120 ватів.

 

От прямо зараз віддає 50 ватів. Так мало, тому що її потрібно вішати під кутом до сонця, – розповів Юрій.

Зарядна станція на 512 ват-годин завдяки такій панелі може повністю зарядитися за 6,4 години за умови, якщо панелі будуть віддавати по 80 Вт на годину. Юрій планує використовувати панель і після того, як скасують відключення.

Щоб реально заживити всю квартиру від сонця, потрібно ставити декілька панелей і під правильним кутом.

 

Цю я брав більше для того, щоб «помацати», а що воно взагалі таке, – додав киянин.

Ще один мешканець київської багатоповерхівки Євген придбав панель потужністю 300 Вт уже в наборі з зарядною станцією. 

Максимально отримував десь 150-160 Вт, але я не виставляв правильно панель, не шукав, де найкраще віддає.

 

Попросив просто у голови ОСББ ключі від даху й виношу тепер свою панель заряджати станцію на кілька годин. Дах у нас закривається, то ніхто нічого не вкраде, – розповідає він.

Чи можливо повністю забезпечити потреби квартири сонячними панелями?

Та кількість панелей, які фізично можна розмістити на балконі, не може забезпечити потреби квартири. Для цього потрібна площа в декілька десятків квадратних метрів. До того ж при розміщенні панелей заборонено змінювати фасад будинку самовільно.

Ефект від розміщення панелей для кожного балкона треба рахувати окремо.

 

Є калькулятори, які дозволяють задати кут нахилу та орієнтацію в просторі, щоб порахувати обсяги генерації, - розповів Голова Асоціації енергоаудиторів Вадим Литвин.

Сонячну панель можна під'єднати до більшості зарядних станцій. Однак для цього треба переконатися, що панель і станція сумісні.

Якщо панель на 200 Вт, то вона може пошкодити вхідний порт станції, яка, наприклад, розрахована на 30В та 8А, – розповідає OBOZ.UA продавець одного з профільних магазинів.

Панелі з монокристалічного кремнію мають ККД до 23%, полікристалічні – до 18%. Тому також при виборі варто враховувати й матеріал.

Вадим Литвин упевнений, що сонячні панелі можуть покращити комфорт, надати можливість генерувати електроенергію в період відключень самостійно. Однак значного заощадження електроенергії, покращення ситуації з енергетикою в усій країні не варто очікувати.

Також варто зазначити, що сонячні панелі генерують струм тільки частину року. Взимку генерація може падати до 9% від потужності.

Встановити сонячні панелі - це чудове рішення, однак в умовах квартири завдяки панелям забезпечити енергонезалежність житла неможливо. 

 

Для цього доведеться встановлювати системи накопичення електроенергії, яка влітку може заряджатись зокрема завдяки панелям, а взимку – через мережу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олена Швидка

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень