Не тільки паски: 6 традиційних страв, які завжди готують на Великдень

Цього дня завершується Великий піст, тому на столі з'являється багато ситних та жирних страв

Вже цієї неділі, 24 квітня, в Україні святкуватимуть Великдень. До цього свята зазвичай печуть паски та фарбують яйця . Однак це не все. За традицією, є ще декілька страв, які кожна господиня має подавати до святкового столу.

Саме на Великдень закінчується Великий піст, і всі, хто його дотримувався, можуть починати повертати у своє меню м'ясо та ковбаси. Тож на святковому столі традиційно виставляється ковбаса, буженина та холодець

6 страв на Великдень, які мають бути на святковому столі

Великодній хліб (паску) зазвичай випікають із родзинками, горіхами або цукатами і покривають білою глазур'ю, покриваючи їстівним кольоровими присипками.

Паска – символ Воскресіння Христа, ставиться посередині столу.

Сирна паска зазвичай має форму усіченої піраміди, символізуючи Труну Господню, з літерами ХВ – Христос Воскрес. Також на ній можуть бути зображення тростини, хреста, квітів, паростків пшениці, що проросла, або списа, що символізує страждання Ісуса Христа.

Яйця заведено фарбувати у різні кольори. Часто їх обгортають у спеціальні наклейки або ж розмальовують вручну.

Найкраще відбирати яйця однієї форми.

 

З натуральних барвників вибирають лушпиння цибулі, буряковий сік або куркуму.

Буженину зазвичай готують з хорошого м'яса - свинини чи телятини - вирізка, окіст або лопатка. Запікають м'ясо зі спеціями та часником, часто - за особливим сімейним рецептом, аби ця страва була дійсно святковою.

Домашня ковбаса буде прекрасним доповненням до святкового столу на Великдень. Аби вона не вийшла сухою, краще брати жирне м'ясо і додавати вершки.

Холодець, який ми звикли готувати на Різдво, заведено подавати до столу й на Великдень. Найчастіше його роблять із курки, яловичини або ж свинини - на власний смак.

Джерело: today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень