Страсний тиждень по днях: що треба робити перед Великоднем

Яких традицій дотримуються у цей тиждень

Тиждень перед Великоднем, який християни східного обряду святкуватимуть 24 квітня, називають Страсним. Саме на цей тиждень випадають найсуворіші обмеження та головні передсвяткові приготування, повідомляє РБК-Україна.

Великий понеділок

У цей день згадують події Старого Завіту про те, як через заздрість брати продали в рабство патріарха Йосипа. В цей день Ісус Христос перебував у Вітанії та прокляв безплідну смоковницю, яка символізувала душу, що не покаялася у гріхах.

Цього дня традиційно розпочинається прибирання будинку до свята Великодня.

Великий вівторок

Присвячений згадкам про пророцтва Христа щодо зради Юди й зречення Петра, його вчення в Єрусалимському храмі про добрі справи, таланти, Страшний суд.

У Великий вівторок готують святкове вбрання. У цей день можна працювати на землі. В давнину у великий вівторок чоловіки вибирали дрова для випікання пасок.

Велика середа

Вважається, що цього дня Юда Іскаріот вирішив зрадити Сина Божого, отримавши за це 30 срібняків. У середу віряни сповідаються у церкві, а у будинках завершуються останні приготування до випікання пасок.

Великий четвер

День перед розп'яттям Христа, коли відбулася Таємна вечеря. Церквою вшановується встановлення Таїнства причастя. У храмах відбувається богослужіння, під час якого згадують страждання Сина Божого, звершується причастя.

У народі Великий четвер отримав назву «Чистий», коли в будинках проводять генеральне прибирання, перуть одяг, печуть паски та фарбують яйця.

За прикметою, купання до світанку у Чистий четвер «змиває» всі гріхи й дарує здоров'я. Цього дня готують особливу «четвергову сіль» – її запікають у печі або прожарюють на сковороді, зсипають у мішечок із молитвою та ставлять за ікону. Такою сіллю потім приправляють страви на Великдень, додають у їжу при різних хворобах або беруть у дорогу на удачу.

Велика п'ятниця

Страсна п'ятниця – день скорботи та найсуворіших заборон перед Великоднем. Цього дня Ісус Христос був розіп'ятий на хресті та помер заради спокути людських гріхів. На вечірній службі виносять Плащаницю, що символізує похоронну тканину, якою було накрито тіло Христа.

В Страсну п'ятницю багато хто повністю відмовляється від їжі до винесення Плащаниці. Також не можна працювати по дому, прати. В цей день варто поводитися стримано, не лихословити, відмовитися від розваг.

Велика субота

Згадується смерть Христа і те, як дух Спасителя спустився в пекло і вивів звідти душі праведників. У храмі Єрусалима в суботу сходить Благодатний вогонь, у церквах розпочинаються урочисті служби з освяченням великодніх кошиків.

У суботу господині страви для святкового столу, печуть паски, фарбують яйця. У цей день дотримуються суворого посту – заборонено їсти їжу з олією.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень