Православний і католицький Великдень 2022: коли відзначаємо і які традиції вшановуємо

До свята лишилось зовсім мало часу

Вихідні на Великдень 2021: коли та скільки днів відпочиватимуть українця в травні

Великдень 2022 – одне з найважливіших християнських свят. Цього дня віряни згадують, як чудово воскрес Спаситель. Свято уособлює пробудження природи від сну та звільнення від гріхів.

Дата православного Великодня 2022 припадає на 24 квітня.

 

 

Католики і деякі протестанти відзначать Великдень на тиждень раніше – 17 квітня.

Чому відрізняються дати православного і католицького Великодня

У 16 столітті відбулася розбіжність святкування Великодня між конфесіями. Тоді католицька церква перейшла на новий, більш точний Григоріанський календар. А православна не захотіла повторити за заходом і продовжила жити за юліанським календарем. У наш час миряни давно живуть за новим календарем, але церква продовжує встановлювати дати свят за старим стилем.

Традиції святкування Великодня

Перед православним Великоднем віряни дотримуються суворого семитижневого посту. У 2022 році Великодній піст триває з 7 березня по 23 квітня включно. До свята готують паски, фарбовані яйця і м'ясні страви. У деяких сім'ях на Великдень обмінюються подарунками.

Католицькі традиції не менш цікаві — у ніч перед Великоднем у храмах запалюють благодатний вогонь та літню свічку, полум'я від якої кожен має забрати додому. Господині готують індичку, прикрашають яйця та печуть хліб, запрошуючи сім'ю до столу після вечірньої служби. Діти із захопленням шукають шоколадні яйця, які приніс Великодній кролик — символ свята для християн західного обряду.

Зауважимо, що зазвичай на православний Великдень понеділок завжди був вихідним днем.

Цього року через війни всі святкові вихідні скасовані.

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень