«Найважчими для Зеленського були ночі: він практично не спав і став блідий наче смерть», - перші дні війни очима Шустера

Їли в бункері те, що було – консерви, черствий хліб та шоколад

Володимир Зеленський

Американський журналіст Саймон Шустер, який був біля Зеленського в перші дні війни, детально описав те, що бачив тоді – на власні очі.

За його словами, у бункері, на Банковій, люди на початку повномасштабного вторгнення – всі представники влади та їхні помічники – жили й працювали в доволі аскетичних умовах, але ніхто не панікував.

Президент демонстрував готовність навіть вмерти:

Загалом, журналіст американського журналу «Time» Саймон Шустер багато пише про Україну.

Нині ж він видає книгу The Showman: The Inside Story of the Invasion That Shook the World and Made a Leader of Volodymyr Zelensky (Шоумен: Залаштункова історія вторгнення, яке потрясло світ і перетворило Володимира Зеленського – на Лідера).

Саймон Шустер та Володимир Зеленський під час однієї із подорожей залізницею -- разом у купе

The Telegraph, публікує доволі великий уривок з цієї книги, де автор розповідає, зокрема, про перші дні вторгнення.

Відео журналістів видання Телеграф про перші дні війни в Києві

Шустер пише, що під час перших днів та ночей широкомасштабного вторгнення життя на Банковій проходило в доволі непростих та аскетичних умова, передає УНН

За словами автора, який теж жив тоді на Банковій, найважчими для Зеленського були ночі. Журналіст розповів, що телефон президента розривався від постійних повідомлень – безперестанку. Навіть уночі.  

- В перші дні я будив усіх, – каже він. Я не мав права спати, доки не дізнавався, де які сили наступають та удари завдаються.

 

А вже о 4:50 ранку Зеленський сам заслуховував звіт по новинах.

За свідченнями Шустера, ніхто з посадовців тоді на Банковій не піддався відчаю на цьому ранньому етапі.

Але врешті-решт всі вони починали валитися з ніг. Їсти було попервах небагато. Солодощі роздавали на зустрічах, а на спільній кухні були м'ясні консерви з черствим хлібом.

Один міністр розповідав мені, що кілька днів жив просто на тому, що було під рукою: на кількох плитках шоколаду, каві та воді, - йдеться в уривку з книги Шустера.

Шустер пише, що лице Зеленського, зрештою, стало блідим і сірим: президент скаржився на брак сонячного світла і свіжого повітря. Помічниця президента з правових питань згадує, що він був схожий на ходячий труп.

«Жива людина не може так виглядати», - переказує її слова американський журналіст.

"Я провів рік із Зеленським, і я бачив -- як він змінився як особистість", -- Саймон Шустер

Проте, далі Шустер зазначає, що з часом життя в бункері увійшло в більш прогнозоване та спокійне русло. Перша відеоконференція змістилася на 7 ранку, що давало навіть достатньо часу для того, щоб поснідати – «незмінно яєчнею».

Людям стали подавали гарячу їжу: сосиски, вареники з картоплею, гуляш.

Навіть після заборони на продаж алкоголю у столиці Зеленський і його команда тримали запас алкоголю і президент час від часу наливав вино помічникам, які приєднувалися до нього за трапезою.

Зеленський під час перебування на Сході оглядає поле бою на лінії фронту

Журналіст описує, що на початку повномасштабної війни соратники Зеленського часто називали його «Володя» й залишалися на своїх місцях, коли він входив до кімнати.

Потім вони перейшли на офіційне звернення «Володимир Олександрович».

Ліворуч -- Зеленський за два місяці до обрання Президентом України

Так, каже Шустер, почалася трансформація Зеленського з Шоумена у справжнього Лідера воюючої країни.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень