Звідки взялося в Україні прізвище Зеленський і де найбільш розповсюджене

Найпопулярніші версії походження

Дослідники назвали найпопулярніші версії походження, а також розповіли про поширення прізвища Зеленський.

Про це повідомляє портал Waykun.

Згідно з першою версією, прізвища Зеленський або Зелінський походять від селищ за назвою Зелене. Зокрема, Зелінський - дещо видозмінилось на польський кшталт, де прізвища мають закінчення «-іньскі».

Як стверджують фахівці, за другою версією, прізвище Зеленський могло бути утворене від імені власного і належить до поширеного типу польсько-українських прізвищ.

В основу лягло мирське ім'я Зеленячи.

 

Ймовірно, що ім'я має особливий сенс, пов'язаний з символікою зеленого кольору, який серед багатьох народів є уособленням весни, дозрівання, родючості, воскресіння та просто життя.

 

Вислів «вічнозелений» ще в давнину був синонімом безсмертя, оскільки походить від суміші жовтого (землі), та блакитного (неба).

 

Через це ім'я Зеленій було поширене серед наших предків.

За інформацією порталу Toldot, прізвище Зеленський має походження від назви села Зеленки Канівської області. Відповідні відомості містяться в книзі «A Dictionary of Jewish Surnames from the Russian Empire» Олександра Бейдера. Припускають, що предком носія даного прізвища був вихідець саме із вищевказаного села.

Портал Ridni створив онлайн-мапу із поширенням прізвищ в Україні, зокрема є інформація і щодо «Зеленських».

Джерело: Апостроф

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень