На Рівненщині знову зареєстрували ботулізм: 25-річній дівчині треба спеціальний укол

Каже, наїлася домашньої консервації з м’яса

Фото ілюстративне, жанрове
Фото ілюстративне, жанрове

У 25-річної жительки Рівненського району, яка вживала консерви зі свинини і яловичини, сьогодні підтвердили ботулізм. Це другий випадок від початку року, розповіла у коментарі Суспільному лікарка-епідеміолог обласного центру контролю та профілактики хвороб Ольга Романчук.

Каже, пацієнтка зараз у лікарні в стані середньої важкості. Їй вводитимуть спеціальну протиботулінічну сироватку.

Відомо, що у медзаклад із симптомами ботулізму вона потрапила на другий день після вживання консерви – зі скаргами на часткове порушення мови, утруднене ковтання та порушення зору:

— При проведенні епідрозслідування з’ясували, що хвора вживала м'ясні консерви зі свинини та яловичини домашнього приготування. Жінка звернулась за медичною допомогою та була відразу госпіталізована. Її стан середньої важкості, — коментує лікарка.

Нагадаємо, що ботулізм – це небезпечне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій (бактерія Clostridium botulinum). Інфікування може мати смертельні наслідки.

Епідеміологиня акцентує на тому, що сам збудник не є небезпечним для здоров'я людини – безпосередню небезпеку становить токсин, який виробляє бактерія. Її спори дуже стійкі, вони не гинуть навіть при кип'ятінні протягом 5 годин.

Найчастіше бактерію можна виявити у консервованих фруктах, овочах, грибах, шинці, солоній і копченій рибі домашнього приготування.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень