Українців «косить» захворювання брудних рук: як вберегти дітей  

Лямбліоз – серйозна проблема, яка може призвести до неправильного розвитку молодого організму

Паразитарні захворювання на сьогодні є одними з найпоширеніших у світі. При цьому 89% із них припадає на гельмінтози, інформує Рівненський центр контролю та профілактики хвороб.

За даними паразитологічного моніторингу, протягом життя майже кожен українець переносить паразитарне захворювання, причому діти – найчастіше.

І якщо про гельмінти (глисти) знає практично кожен, то такі паразити, як лямблії, менш відомі.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

В Україні рівень захворюваності населення на лямбліоз залишається на досить високому рівні і цей показник – у порівнянні з провідними країнами Європи – більший у десятки разів.

За перші 5 місяців цього року по країні зареєстрували 1574 випадки лямбліозу. Торік за цей же період таких випадків було 2195, тобто, ситуація покращилася майже на 30%.

СИТУАЦІЯ В РІВНЕНСЬКІЙ ОБЛАСТІ

При цьому на Рівненщині від початку року зареєстровано 127 випадків захворювання – проти 220 випадків торік за цей же період (різниця – понад 42%). Однак загалом показник перевищує середній по Україні у 2,5 раза.

Серед дітей до 17 років за вказаний період  виявлено 106 випадків лямбліозу, в тому числі 19 випадків серед дітей від 1 до 4 років.

Захворюваність лямбліозом зберігає стабільно високі показники.

Влітку питання зараження паразитами дуже актуальне, тому не буде зайвим  знати про інфікування лямбліями і заходи профілактики захворювання.

ЗВІДКИ БЕРЕТЬСЯ ХВОРОБА І В ЧОМУ НЕБЕЗПЕКА

Переважно зараження лямбліями відбувається при ігноруванні особистої гігієни. Ними частіше заражаються діти, особливо в колективах - дитячих садах, таборах відпочинку. Заразитися легко і від тварин чи іншої зараженої людини, предметів побуту, якими користувалася, не вимивши руки, хвора людина.

Лямблії досить живучі й здатні зберігати свої властивості, осідаючи в пилу, на ґрунті, на овочах і фруктах та водопровідній воді - навіть при її хлоруванні.

Лямбліоз підступний тим, що може маскуватися під інші хвороби, особливо у маленьких дітей. Болі в животі, викликані продуктами життєдіяльності лямблій, приймають за харчове отруєння або кольки, гази, які часто турбують маленьких дітей.

Мало того, ознаки зараження можуть взагалі ніяк не проявлятися. Іноді виявити інфекцію можна лише під час лабораторної діагностики.

Проте, запідозрити зараження лямбліями допоможуть наступні симптоми:

  • поганий апетит і небажання їсти
  • втрата ваги - людина худне без видимих причин
  • обкладений язик
  • висип на тілі
  • шматочки неперетравленої їжі у калі.

Головна небезпека лямбліозу у тому, що лямблії, потрапивши в кишківник, позбавляють організм поживних речовин, вітамінів, амінокислот. Особливо небезпечно це для дітей, оскільки вони починають худнути і це погано позначається на загальному розвитку дитини. Лямблії негативно впливають на захисні сили організму, послаблюючи імунну та нервову системи, вражаючи внутрішні органи - аж до серцевого м'яза і змінюючи склад крові.

Тому - при вищезгаданих симптомах - важливо звернутися до лікаря і пройти обстеження. Фахівець може призначити загальний аналіз крові, УЗД печінки та підшлункової залози, аналіз калу на цисти лямблій.

ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД ЛЯМБЛІОЗУ

Щоб уникнути зараження будь-якими видами паразитів, і лямбліями в тому числі, важливо дотримуватися правил особистої гігієни та обробки харчових продуктів:

  • ретельно мийте руки після відвідування туалету, повернення з вулиці, перед прийняттям їжі
  • термічно правильно обробляйте продукти, особливо м'ясо і рибу, доводячи їх до повної готовності
  • пийте тільки кип'ячену або очищену воду
  • не купайтеся в забруднених водоймах і при купанні намагайтеся не ковтати воду. Після купання приймайте душ, періть речі для купання
  • ретельно мийте фрукти і овочі перед їх вживанням
  • позбавляйтеся від шкідливих звичок гризти нігті, ручки або олівці, стежте за дітьми, щоб вони не тягнули брудні руки і предмети в рот
  • мийте руки, після контакту з тваринами і не забувайте регулярно давати препарати від глистів своїм домашнім вихованцям.

Треба пам’ятати, що попереджує ризик зараження не тільки лямбліозом, а й іншими інфекційними та паразитарними хворобами, насамперед дотримання елементарних правил особистої гігієни та харчування ☝

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень