Модні продукти, на які ми дарма викидаємо гроші

Вони мають чудові місцеві аналоги

Індичка

Індичка вважається чудовим дієтичним м`ясом з низьким вмістом холестерину. Однак дослідження довели, що рівень холестерину в тих, хто їсть виключно індичку та в споживачів червоного м`яса однаковий. Водночас через високий вміст білка, «єндиків» не рекомендують їсти, якщо є проблеми з нирками. Курка цілком замінює м`ясо індика.

Оливки

Оливки цінують за вітаміни та вміст жирних кислот. Утім це йдеться лише про свіжий продукт. Консервовані оливки шкідливі через вміст солі. А жирні кислоти містить соняшникове чи гарбузове насіння, тому є достойним замінником оливок.

Ананас

Найкориснішими частинами цього плоду є стержень і верхня частина. Але їх, як правило – не їдять. Консервований ананас взагалі користю не вирізняється. Фрукт цінують через вміст бромелайну – ферменту, який має протизапальну дії та корисний при схудненні. Схожий фермент – актинідин міститься у ківі, яке дешевше та теж допомагає схуднути.

Сухофрукти

Вважаються багатим джерелом мікроелементів. Але цукру та барвників у них не менше. Яскраві сухофрукти, як правило фарбовані чи щедро «приправлені» сульфітами. Тому для перекусу краще обирайте звичайні фрукти чи чай з медом, який є джерелом тих же мікроелементів.

Соки

Теж не тіште себе ілюзіями щодо користі соку. Вони підлягають термічній обробці та мають величезний вміст цукру. Той же, що в солодкій воді. Тобто випити пепсі чи соку – лише справа смаку, але не здоров`я. Особливо, якщо на упаковці пише «НЕКТАР». Звичайні свіжевичайвлені соки менш корисні, ніж фрукти, адже більшість корисних елементів міститься в м`якоті. Натомість кислота, якої багато в соках і фруктоза, може нашкодити шлунку та викликати зайвий апетит. Хоча свіжовичавлені соки й корисніші за магазинні, але це просто вода, в якій є трохи вітамінів. У порівнянні з фруктом їх мізер і цього ваш організм майже не помітить.

Шпинат

Навколо нього ходили легенди про високий вміст заліза. Але насправді там його не 35, а звичайний 3,5 мг на 100 г. Замінником шпинату є звичайна капуста, яка дуже подібна за складом, значно дешевша та простіша у приготуванні.

Тунець

Попри постійне місце серед фотографій здорової їжі, його називають морською помийкою. Причина в тому, що він дуже схильний вбирати ртуть – результат забруднення моря. А фосфору та жирних кислот у ньому стільки ж, скільки й у звичайній рибі. Якщо хочете жирної риби – обирайте краще скумбрію. По складу майже те ж саме, а шкідливих речовин – менше.

Тростинний цукор

Коричневий цукор – це те ж саме, що й білий. Різниці ваш організм між білим і тростинним не помітить.

Чорниці

Ягода молодості, яка має у собі багато антиоксидантів – це поширений міф. Чорницю, яка досить дорога, замінить виноград, у якому є ресвератрол (у темній шкірці). Ця речовина позитивно впливає на серцево-судинну систему та загалом організм.

Смузі

Популярне рішення змішати всі фрукти разом. Але під час подрібнення втрачається певна кількість вітаміну C та клітковини. Тож якщо вам важливіша користь, ніж смак смузі – їште фрукти цілими.

Рослинне молоко

Із цим безлактозним напоєм приблизно та ж історія, що й з глютеном. Його вигадали для алергіків, а вслід за ними рослинне молоко почали пити ЗОЖники, яким звичайне здається шкідливішим. Але це не так. У коров`ячого молока, багато плюсів, які втрачають ті, хто не має алергії. Крім того, у рослинне молоко додають цукор та інші речовини, аби воно стало схожим на оригінал. А ось щодо вмісту кальцію та вітаміну Д навіть мови немає, що краще вживати.

Авокадо

Справжній гастрономічний хіт. Його називають суперпродуктом через багатий вміст різноманітних елементів. Особливо калію, корисного для роботи «серцево-судинної». На останній багаті значно доступніші квасоля та червоний буряк. А жирні кислоти, які містить авокадо, замінять рослинна олія, зернята чи горіхи.   

Грейпфрут

Славиться багатим вмістом вітаміну C та користю при схудненні. Але за цими показниками його перемагає квашена капуста. Вітаміну C у ній більше, а калорій – менше. Зокрема, немає фруктози.

Гранат

Багатий на залізо. Його рекомендують їсти за нестачі феруму. Але гранат не рекордсмент. Багатші на залізо – яйця та морська капуста. Які й дешевші.

Сало

А це єдиний пункт, користь якого не є міфом у нашому списку. Навіть смажити краще на салі. Причина в тому, що рослинна олія виробляє забагато канцерогенів під час смаження. Тож тваринних жирів боятися не потрібно. Крім того, сало досить ситний продукт і має повільні вуглеводи, які засвоюються довго й дарують відчуття ситості. Скажете, що сало надто жирне? Його ви багато не з`їсте, а ось насититеся ним на довго.

Можна підсумувати, що звичайний червоний борщ зі сметаною - це чудова заміна модним продуктам.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень