Летимо у прірву? Фонд соціального страхування ліквідовано... Чи платитимуть в Україні лікарняні та декретні?

Повноваження Фонду частково перейдуть до Пенсійного Фонду України

Верховна Рада підтримала в цілому законопроєкт №3663 і тим самим ліквідувала діяльність Фонду соціального страхування. Його функції переходять Пенсійному фонду України. 

Експерти запевняють, що це ставить під загрозу соціальне страхування в Україні.

 

Закон суттєво звужує права працівників на отримання допомоги у разі тимчасової втрати працездатності.

 

Зокрема:

  • скасовується право працівника на лікування та реабілітацію коштом Фонду у санаторно-курортних закладах після перенесених захворювань і травм;
  • скасовується допомога, яку працівники отримують під час перебування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм;
  • скасовується допомога, яка виплачується Фондом особам з інвалідністю, що працюють на підприємствах та в організаціях УТОГ і УТОС (товариств глухих і сліпих);
  • передбачається замість чинної сьогодні повної компенсації втрати заробітної плати за період декретної відпустки можливість надання часткової компенсації (частина 1 статті 18 законопроєкту).

Зменшуються також і права працівників на отримання допомоги у разі нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

Наприклад:

  • скасовується обов’язок Фонду оплачувати вартість придбаних інструментів, протезів, інших пристосувань і відшкодовувати потерпілому інші необхідні витрати, пов’язані з його професійною підготовкою (фінансування таких заходів перекладається на державний бюджет);
  • скасовується обов’язок Фонду фінансувати витрати на медичну та соціальну допомогу, у тому числі на додаткове харчування, придбання ліків, спеціальний догляд, побутове обслуговування, протезування, реабілітацію у сфері охорони здоров’я, санаторно-курортне лікування, придбання спеціальних засобів пересування тощо;
  • скасовується обов’язок Фонду надавати застрахованим особам і членам їхніх сімей безоплатну допомогу з відновлення здоров’я та працездатності після перенесених захворювань і травм.

Працівників, які отримали інвалідність унаслідок нещасного випадку на виробництві, позбавляють:

  • права на отримання пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (на сьогодні працівник, який отримав травму і став інвалідом, одержує щомісячну страхову виплату та пенсію по інвалідності. Проєктом у новій редакції норма, яка передбачає виплату такої пенсії за рахунок коштів Пенсійного фонду України, вилучається!);
  • можливості отримати безоплатно путівку на санаторно-курортне лікування або самостійно придбати її з подальшим компенсуванням її вартості. Замість цього залишається лише компенсація витрат на проїзд до/від місця лікування (частина 4 статті 36 законопроєкту);
  • права на додаткову оплачувану відпустку на період санаторно-курортного лікування;
  • права на безоплатне чи пільгове отримання автомобіля або компенсацію його вартості у разі самостійного придбання.

Звертають увагу фахівці й на той факт, що у новій редакції закону передбачається норма, згідно з якою працівникам (потерпілим), які мають право на одночасне отримання одноразової страхової виплати за цим законом та іншими законами, виплачується лише одна страхова виплата на їхній вибір.

Наприклад, на додаткову страхову виплату мають право медичні працівники, які стали інвалідами чи померли внаслідок коронавірусної хвороби, виконуючи свої професійні обов’язки в умовах підвищеного ризику зараження.

Також закон пропонує розраховувати розмір страхових виплат за мінімальною зарплатою. При цьому згідно з чинним законодавством такий показник не може застосовуватися, а замість нього застосовується прожитковий мінімум. Отже, працівник у разі стійкої втрати працездатності отримає набагато меншу страхову виплату.

Наприклад: 

На сьогодні у разі стійкої втрати працездатності потерпілий отримує одноразову страхову виплату, виходячи з 17 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (44 200 грн). Пропонується ж відштовхуватися від семи мінімальних заробітних плат (45 500 грн). Начебто навіть більше.

 

Але ЗУ №1774-VIII чітко визначено, що до внесення змін до законів України щодо незастосування мінімальної заробітної плати як розрахункової величини вона застосовується у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

 

Таким чином, можна припустити, що така виплата все ж буде здійснюватися з розрахунку семи прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а це наразі 18 200 грн.

Фахівці остерігають, що декретні, лікарняні, відпускні, виплати на санаторно-курортну реабілітацію наразі опинилися під загрозою не виплати.

Джерело: Андрій Павловський для zn.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень