В Мінсоцполітики попередили про можливі затримки пенсій і соцвиплат

Через «конкуренцію платіжок», як це називають у Держказначействі

Не секрет, що нині багатьох пенсіонерів турбує виплата пенсій, адже в реаліях війни – через дефіцит бюджету – її можуть просто припинити виплачувати.

Ситуацію в інтерв'ю mind.ua прояснює міністерка соцполітики України Оксана Жолнович.

– Ми пережили складну ситуацію на початку 2022 року і впоралися з нею – пенсії та соцвиплати нараховуються та виплачуються у строк. Зокрема, ми бачимо прогнозоване зростання відрахувань до Пенсійного фонду: надходження у січні-серпні становили 330 млрд грн, це на 50 млрд грн більше, ніж за аналогічний період минулого року. Тому я впевнена, що зможемо виплачувати усі пенсії та соцдопомогу вчасно, – зауважує очільниця міністерства.

Також вона звернула увагу, що тут роль Мінсоцполітики полягає у передачі платежів до Держказначейства, розподіл коштів за рахунками людей відбувається саме там.

Там же є певна пріоритетність, так звана «конкуренція платіжок».

– Якщо наша платіжка приходить одночасно з платіжкою ЗСУ, то першою опрацюють саме платіжку ЗСУ. Тобто платіжка Мінсоцполітики чекатиме, доки зберуть гроші для військових. Але ми – другі на черзі, тому, як правило, затримки через Казначейство незначні і переважно технічні.

 

Звичайно, повномасштабна війна вносить свої корективи не лише до доходної частини бюджету, а й у необхідність перенаправлення коштів за пріоритетними напрямами, зокрема військовими, – сказала Оксана Жолнович.

Презентація загального бюджету на 2023 рік дуже чітко окреслює сьогоднішній пріоритет – 50% усіх видатків спрямовуватимуться саме на військові потреби та подолання російської агресії. Але другий напрямок за розміром видатків, приблизно 35% від всього бюджету, спрямовується на соціальні цілі.

Також до бюджету-2023 закладено збільшення пенсій та соцвиплат, але воно незначне і, по суті, заморожується на рівні прожиткового мінімуму.

За словами Оксани Жолнович, у середньорічному вимірі 2023 року зростання прожиткового мінімуму відбудеться на 5,4% порівняно з 2022 роком.

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень