Збільшення мінімалки, підвищення пенсій та інше: які зміни будуть із 1 жовтня?

Із субсидіями теж дещо змінюється

З 1 жовтня 2022 року на українців чекає багато змін у фінансовому плані. Уряд обіцяє підвищити мінімальну заробітну плату і пенсії, однак Нацбанк при цьому прогнозує інфляцію до кінця року на понад 30%.

Отже, розповідаємо, до чого готуватися

Пенсії

У ПФУ повідомляють про збільшення мінімальних розмірів пенсій для різних категорій громадян: у когось це буде 2680 грн, а комусь передбачили по 6,5 тис. грн на місяць.

Також в Україні з 1 жовтня проведуть перерахунок пенсій для тих, хто відсвяткував своє 70-річчя. Вони почнуть отримувати доплату у 300 грн/міс.

Більше про зміни у пенсійних виплатах – тут: Перерахунок пенсій у жовтні: кому збільшать виплати і на скільки

Заробітна плата

Уряд запланував підвищити з 1 жовтня рівень мінімальної зарплати з 6500 до 6700 грн. Однак відомо, що наступного року переглядати рівень зп в Україні взагалі не планують (поки що плани уряду саме такі).

Субсидії

Кабмін прийняв постанову, у якій йдеться, що з 1 жовтня виплата субсидій здійснюватиметься не через соціальну службу, а через Пенсійний фонд. Згідно із законодавством, виплата субсидії припиняється через 60 днів після виїзду людини за кордон.

Водночас уряд уточнив, що ця норма не діятиме протягом періоду воєнного стану в Україні та 2-х місяців після його припинення чи скасування. Громадяни, які виїхали за кордон, матимуть змогу отримувати субсидії на своє житло.

Більше про зміни у питанні оформлення субсидій знайдете тут: Оформити субсидію треба заново: яка категорія населення має звернутися до органів соцпідтримки.

Військовий облік для жінок

З 1 жовтня українські жінки повинні ставати на військовий облік, однак це стосується не всіх, а лише деяких категорій. Це відбуватиметься на добровільних засадах, за виключенням жінок, які мають спеціальність чи професію, споріднену до медичної діяльності.

Перелік спеціальностей та/або професій які підпадають під військовий облік:

  • хімія, хімічні технології та інженерія, біологія;
  • телекомунікації та радіотехніка;
  • інженерія програмного забезпечення, комп’ютерні науки, інформаційні системи та технології, комп’ютерна інженерія, системний аналіз, кібербезпека, мікро- та наносистемна техніка, автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології;
  • метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка;
  • науки про Землю, географія, фізика та астрономія;
  • харчові технології, технологія виробництва і переробки продукції тваринництва;
  • забезпечення військ, озброєння та військова техніка, технології легкої промисловості;
  • фізична терапія, ерготерапія, медична та психологічна реабілітація, громадське здоров’я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія і експертиза;
  • стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технології медичної діагностики та лікування;
  • біомедична інженерія, біотехнології та біоінженерія;
  • ветеринарна медицина, ветеринарна гігієна;
  • облік і оподаткування, маркетинг, менеджмент, підприємництво, економіка, фінанси, банківська справа та страхування;
  • видавництво та поліграфія;
  • психологія, соціальна робота, соціальне забезпечення.

Важливо! Щодо обмежень, пов'язаних з виїздом жінок за кордон, нічого такого не передбачено.

Ціни на продукти

Українців попереджають про інфляцію до кінця року на понад 30%. З цим буде пов'язане підвищення цін на продукти. Вже у вересні громадяни відчули різку зміну вартості. Найбільше зросли у ціні огірки. На оптовому ринку ці овочі подорожчали у 4,5 раза — від 10 до 45 грн за кілограм. І зупинятися ціни, звісно ж, не збираються…

Іпотека

З 1 жовтня 2022 року почне діяти доступна іпотека для військових, вчителів, лікарів і вчених. Вони можуть отримати кредит на квартиру на 20 років зі ставкою 3% річних. Решта українців можуть скористатися іпотекою з 2023 року зі ставкою 7% річних.

Зміни у розмірі ЄСВ

Єдиний соціальний внесок у жовтні для ФОПів зросте до 1474 грн (6700*22%), замість 1430 грн. Відповідно, при платі ЄСВ за IV квартал він становитиме вже 4422 грн. Щодо максимальної ставки ЄСВ на місяць, вона складатиме 22 110 грн на квартал (6700*15*22%), тобто 7370 грн на місяць.

Авто і ПДР

З 1 жовтня в Україні поза населеними пунктами (навіть вдень) водії зобов'язані вмикати під час руху денні ходові вогні або ж ближнє світло фар. Правила діятимуть до 1 травня 2023 року й розповсюджуватимуться на всі механічні транспортні засоби поза населеними пунктами.

Важливо! Штрафу за не ввімкнення фар за містом у денний час не існує – лише попередження.

Джерело: МЕТА / 24 канал

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень