Ранній вихід на пенсію: у ПФУ назвали 5 обов’язкових умов

Достроковий вихід на пенсію суворо регламентується законом

У 2015 році було скасовано норму про достроковий вихід на пенсію. Однак у лютому цьогоріч ухвалено Закон, який повертає право громадян на достроковий вихід на пенсію за віком.

Набрав чинності цей Закон 30 квітня. Про це нагадав начальник Головного управління Пенсійного фонду у Дніпропетровській області Юрій Козак.

Так, з 30 квітня 2022 року можна вийти на пенсію за віком достроково. Але, щоб скористатися правом дострокового виходу на пенсію, потрібно дотриматись кількох важливих умов.

Перша. На день звільнення з роботи людині має залишатися не більше як 1,5 року до досягнення пенсійного віку (60 років, визначено ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування).

Друга. Обов’язковою умовою призначення такої пенсії є наявність страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі. Для чоловіків це 35 років, для жінок – 30 років.

Третя. Звільнення має відбуватися з ініціативи роботодавця, виходячи зі змін умов праці.

Четверта. Новація передбачена лише для осіб, трудовий договір з якими розірваний у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, у т.ч. з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності чи штату працівників.

П’ята. Людина зобов’язана зареєструватися у державній службі зайнятості і при цьому, щоб для неї не було підходящої роботи.

Ще один не менш важливий нюанс: якщо пенсіонер працюватиме у період досягнення пенсійного віку, дострокова пенсія не виплачуватиметься.

Вимога щодо страхового стажу для жінок у 30 років

За наявності права виходу на пенсію достроково за віком вимога страхового стажу безпосередньо залежатиме від року виходу на пенсію. Маючи не менше 30 років страхового стажу, жінки зможуть достроково вийти на пенсію за 1,5 року до досягнення 60 років тільки у період з 1 січня по 31 грудня 2023 року, оскільки з 2024 року вони матимуть право на пенсію у 60 років за наявності не менш як 31 рік страхового стажу. Поступово кількість необхідного стажу збільшуватиметься і вже у 2028 році досягне 35 років.

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень