Чи компенсує очікувана індексація пенсії її реальне падіння

Масова індексація запланована на березень 2023 року

У березні 2023 року в Україні мають провести масову індексацію пенсій. Її обов’язково мають закласти у бюджет наступного року. Втім, поки впевненості що гроші на неї будуть – немає.

До кінця 2022 року мінімальна пенсія в Україні має становити 2093 гривні. Але й це менше ніж розрахований Міністерством соцполітики прожитковий мінімум станом на 2022 рік - 3962 грн. Зважаючи на прогноз інфляції на 2022 рік, який дорівнює 33%, то реальний прожитковий мінімум на кінець цього року має становити 5269 гривень. Це більш ніж удвічі перевищить мінімальну пенсію.

Як індексуватимуть пенсії

Розмір індексації складається з 50% інфляції попереднього року (у 2023 році це буде мінімум 16%) та з 50% приросту середньої зарплати по Україні за попередні три роки. При цьому 2022 може доволі відчутно потягнути частину, яка розраховується по зарплаті, вниз.

Тож хоч пенсії й стануться більшими у 2023 році, проте фактично відчутного збільшення пенсіонери не відчують через інфляцію.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень