Як збільшити розмір пенсії? Це стосується кожного

Що впливає на розмір пенсії і в якому випадку варто вимагати проведення перерахунку

В Україні пенсії переважно зовсім невеликі, тому для пенсіонерів кожна додаткова сотня гривень є дуже доречною. Юрист Тарас Пидодворний розповів, яким чином українці можуть збільшити свої виплати. Це стосується абсолютно кожного, або принаймні тих, в кого є повний необхідний страховий стаж.

Додаткові гроші нараховують за вислугу років

Експерти розповідають, що на більшу суму претендують ті, хто вже має 29 років стажу, але ще не досяг пенсійного віку. Якщо до 60 років їхній стаж стане більшим за 29 років, такі громадяни можуть претендувати на перерахунок.

Юристи попереджають, що з цим може виникнути низка проблем:

  • у Пенсійному фонді можуть не захотіти назначати пенсію за вислугою років;
  • пенсію можуть нарахувати неправильно, не додавши необхідної суми.

Якщо таке трапилося, кожен має право звернутися в суд, і отримати заслужений перерахунок.

Помилки часто трапляються і через те, що в ПФУ використовують такі показники, як середня зарплата по Україні, а ще страхові внески громадян. Розмір середньої зарплати вираховує спеціальний державний орган - Служба статистики України (Держстат). Тобто те, скільки насправді ви отримували на роботі, особливого значення немає.

При визначенні розміру пенсії за віком у 2022 році ПФУ застосовує розмір середньої заробітної плати за 2014-2016 роки: 6186,32 грн, а має застосовувати середню заробітну плату за 2019-2021 роки, – пояснив експерт.

Тобто цей момент можна проконтролювати і добитися збільшення виплат цілком законно. Також на сайті ПФУ кожен українець може перевірити власний пенсійний стаж і розмір майбутньої пенсії. Для цього треба лише створити власний кабінет, тобто пройти стандартну реєстрацію.

А ще в цьому ж кабінеті, можна знайти перелік документів, які необхідні для того, щоб оформити пенсію.

Джерело: gsminfo

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень