Пенсія за вислугу років чи пенсія за віком: що вигідніше?

І як перейти з одного виду пенсії на інший

В Україні деякі пенсіонери мають призначену пенсію за вислугу років. Аби збільшити її розмір, слід звернутись до територіального відділу ПФУ для призначення нової пенсії. Деталі роз’яснив юрист Тарас Підодвірний.

Так, якщо громадянин України досяг пенсійного віку, має відповідний стаж не менше 29 років і вже призначену пенсію за вислугу років, але хоче отримувати більший розмір виплат, йому треба звернутись із відповідною заявою до територіального відділу ПФУ – для призначення пенсії за віком

При зверненні до органу Пенсійного фонду з відповідною заявою пенсіонер може мати справу з двома проблемами: з небажанням органу ПФУ призначати пенсію за віком або з неправильним розрахунком пенсії за віком. У таких випадках потрібно звернутися з відповідною позовною заявою до суду, бо такі дії ПФУ є протиправними і необхідно змушувати орган призначити нову пенсію.

Спеціалісти ПФУ можуть невірно розрахувати пенсію за віком, якщо в розрахунках неправильно застосовують один із показників пенсії — середню заробітну плату в Україні, з якої сплачено страхові внески, за 3 календарні роки, що передують році звернення за призначенням відповідних виплат. Таку середню зарплату визначає Державна служба статистики України, тож вона не залежить від розміру зарплати, яку пенсіонер отримував на роботі.

— При визначенні розміру пенсії за віком у 2022 році ПФУ застосовує розмір середньої заробітної плати за 2014-2016 роки: 6 186,32 грн, а має застосовувати середню заробітну плату за 2019-2021 у розмірі 10 846,37 грн, — пояснює юрист.

Він пояснив, чому ПФУ під час призначення пенсії за віком не застосовує середню зарплату за 3 останні роки. За його словами, працівники Пенсійного фонду керуються ч. 3 ст. 44 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», в якому вказано, що при переведенні з одного виду пенсії на іншу за бажанням особи може враховуватися заробітна плата за періоди страхового стажу, зазначені у ч. 1 ст. 40 цього Закону, із застосуванням середнього показника заробітної плати (доходу), що враховується при призначенні попереднього виду пенсії.

За судовою практикою, своєю чергою, вже встановлено, що коли громадянину призначаються пенсійні виплати за вислугу років відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», а потім у разі прояву цим громадянином бажання отримувати пенсію за віком відповідно до Закону № 1058-IV, відбувається саме призначення пенсії за віком, а не переказ.

Джерело: finance.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень