Можуть забрати пенсію, ще й оштрафувати – за що саме?

Роз’яснення від ПФУ

Іноді з'являється інформація, що когось із пенсіонерів позбавили виплати, а деяким додатково ще й виписали штраф. Розповідаємо, у яких ситуаціях це можливо.

Усе прописано у відповідному законі «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Так, у ст. 49 цього закону прописані умови, за яких пенсіонерів можуть позбавити виплат. До таких причин належать, зокрема, помилкові документи (довідки).

 

Якщо виявиться, що особа оформила пенсію через фальшиву довідку про інвалідність або вказала фальшивий стаж, то пенсію можуть припинити виплачувати. Більше того, обманщику доведеться сплатити ще й штраф.

Припинити виплату пенсії можуть і в разі, якщо пенсіонер виїхав за кордон на постійне місце проживання і не повідомив про це відповідні органи.

Також серед причин – якщо пенсіонер не отримував пенсію протягом 6 місяців. Маються на увазі особи, які отримують гроші через листоношу або у відділеннях пошти, і вони пів року не забирали кошти особисто.

У зв’язку з воєнним станом деякі пункти, наприклад, виїзд на ПМП та неотримання пенсії протягом 6 місяців отримали невеликі коригування: тепер можна виїжджати за кордон і продовжувати отримати там пенсію, якщо це передбачено міжнародним договором. Також після повернення з-за кордону можна забрати накопичене, написавши заяву у відділенні Пенсійного фонду.

Щодо неотримання пенсійних виплат протягом 6 місяців, то цей пункт теж отримав невелике коригування, адже дуже багато пенсіонерів перебували або ще перебувають в окупації і фізично не можуть отримувати гроші особисто. Звільненим з окупації виплатять усе одночасно, як відбувається зараз у Харківській області.

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Теги: пенсіяПФУ
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень